PRIRODA

Stijena u obliku slona nastala je prirodnom formacijom stijena na arhipelagu Vestmanskih ostrva, smještena na oko sedam kilometara od južne obale Islanda.

Da biste vidjeli ovo čudo prirode, morali biste da iznajmite automobil i pođete u obilazak Vestmanskih ostrva, do kojih se dolazi trajektom. Kada stignete, biće vam neophodan jednosatni izled brodom da biste vidjeli taj znameniti kamen poznat kao stijena u obliku slona (Elephant Rock).

Vestmanska ostrva sastoje se od 15 ostrva i 30 morskih grebena nastalih vulkanskom podvodnom aktivnošću. Najveće i jedino naseljeno ostrvo Hejmaj prostire se na samo 13 kvadratnih kilometara, a stijena u obliku slona samo je jedna od brojnih veličanstvenih stvari na koje ćete naići.

Čitav arhipelag Vestmanskih ostrva nastao je vulkanskim erupcijama i kao rezultat toga imamo izuzetne formacije i nevjerovatne vulkanske pejzaže.

Stijena u obliku slona fascinira posjetioce jer podsjeća na glavu džinovskog slona koji je polovinu trupa zaronio u vodu, kao da pokušava da utoli žeđ u Atlantskom okeanu.

Ono što stijenu čini još realističnijom jeste činjenica da je u potpunsti formirana od bazalta – zbog čega izgleda kao da je “koža” slona naborana.

Vjeruje se da je stijena u obliku slona nastala tokom jedne od brojnih erupcija vulkana Eldfel. Posljednja je bila 1973, kada je cjelokupna populacija Hejmaja morala da bude evakuisana, iako je sama stijena starija.

Međutim, ta katastrofa stvorila je nove turističke atrakcije koje se sa slonovskom stijenom bore za popularnost.

Još jedan od razloga za posjetu Vestmanskim ostrvima je mogućnost posmatranja ptica i kitova. Naime, ovdje je dom Arktičkih morskih papagaja, a možete vidjeti i kita perajara i orku.