OD AOL-A DO GOOGLEA

Od postanka interneta vremenom su različite web stranice dobivale na značaju i bivale popularne među korisnicima. Upravo video objavljen na Twitteru bilježi koje su od 1993. godine pa sve do 2022. dobivale najviše posjeta.

Snimak koji bilježi rast posjeta na web stranicama pokazuje da je 1993. najpopularnija bila AOL platforma koja nudi usluge e-pošte na webu. U tom periodu AOL je imao 20 miliona mjesečnih posjeta. Nakon njega najpopularnije bile su stranice Prodigy, Compuserve, Bloomberg te IMDb.

Video zatim prati rast popularnosti Yahooa koji izbija na drugo mjesto već 1994., a treće i četvrto mjesto u periodu do 1997. drže Geocities i Netscape. Do 1998. MSN izbija na drugo mjesto, a Yahooo će do 2000. postati najposjećeniji website s 400 miliona posjeta mjesečno.

Također, eBay se izdvaja na četvrtom mjestu sa 144 miliona posjeta. U tom periodu započinje i "rast" Googlea koji će 2006. preuzeti prvo mjesto na listi s pet milijardi posjeta. Yahoo 2008. godine ponovo preuzima prvo mjesto s devet milijardi posjeta, a na treće i četvrto mjesto izbijaju Facebook i YouTube.

Do 2012. godine Google će ponovo postati broj jedan, a Facebook i YouTube će premašiti Yahoo po broju posjeta. U periodu do 2015. godine na listi najposjećenijih se pojavljuju i Instagram, Twitter te Wikipedia.

Do januara 2022., kada ovaj hronološki pregled završava, Google će zadržati prvu poziciju s 80 milijardi posjeta mjesečno. Nakon njega slijedi YouTube s 34 milijarde, Facebook s 22 milijarde, Twitter i Instagram sa šest milijardi.