Sijalkot, grad na sjeveru Pakistana, proizvodi oko 70 posto fudbalskih lopti u cijelom svijetu – uključujući i Adidasov model Al Rihla, zvaničnu loptu Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje se trenutno igra u Kataru.

Ako u svom domu imate barem jednu fudbalsku loptu, velika je vjerovatnoća da je proizvedena u pakistanskom gradu Sijalkotu. Čak osam posto populacije Pakistana, odnosno oko 60.000 ljudi, radi u proizvodnji fudbalskih lopti.

To podrazumijeva sate i sate rada jer se više od 80 posto fudbalskih lopti koje su napravljene u Sijalkotu šiju ručno – jedan po jedan panel. Prosječna fudbalska lopta sastoji se od 32 panela. Šivenje je naporan proces koji loptu čini izdržljivijom i daje joj bolju aerodinamiku jer su šavovi dublji nego oni koje pravi mašina za šivenje.

Prosječna fudbalska lopta sastoji se od 20 šestougaonih i 12 petougaonih panela, međusobno povezanih sa 690 šavova. Međutim, sve više lopti danas se sastavlja vrućim lijepkom, a proces se naziva termo lijepljenje. Takve lopte zadržavaju kvalitet, jeftinije su za proizvodnju, ali skuplje za transport. Za razliku od šivenih lopti, lijepljene lopte ne mogu da se izduvaju.

Kada je lopta gotova, mora da prođe rigorozno testiranje kako bi zadovoljila FIFA standarde. U svijetu se kupi oko 40 miliona lopti svake godine, a ove godine se očekuje da će ta brojka biti veća zbog Svjetskog prvenstva.

Za razliku od tradicionalnih lopti koje se sastoje od 32 panela, Al Rihla ima samo 20 panela – osam malih trouglova sa približno jednakim stranicama, i 12 jednokrakih trouglova oblika kao kornet sladoleda.

Umjesto tekstura koje povećavaju hrapavost površine lopte, Al Rihla ima relativno glatku površinu u poređenju sa svojim prethodnicama.

Šavovi na njoj su širi i dublji, pa se može zaključiti da proizvođači uče na sopstvenim greškama. Sjetimo se Džabulani (Jabulani) modela na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine. Ova lopta je imala najpliće i najkraće šavove, a igrači nisu bili zadovoljni i smatrali su da je prespora.

Al Rihla na arapskom znači “putovanje”.