Grad "blizanac" ValgaValka nalazi se na južnoj granici Estonije i sjevernoj granici Latvije. Nekad jedno mjesto 1920. godine je podijeljeno na dva, a danas se nalazi u dvije države.

Kao što sugeriše upadljiva sličnost imena, gradovi su nekada bili jedno naselje, poznato pod njemačkim imenom Walk. Zapisi o njegovom postojanju sežu u 13. stoljeće.

Nakon što su ga pregazili brojni osvajači tek 1920. godine, poslije pokreta za nezavisnost Estonije i Latvije, grad je podijeljen na dva dijela jer su obje strane polagale teritorijalna prava nad njim. Potpuno proizvoljna podjela grada uređena početkom stoljeća postala je vidljiva tek nakon raspada Sovjetskog Saveza, a magija šengenskog prostora ponovo je ujedinila gradove.


Mapa Valge i Valke

ValgaValka je jedan grad, ali u isto vrijeme nije iako je historija dvije strane usko povezana. Stanovnici Valge i Valke bili su odvojeni jedni od drugih zbog vremena kada je grad bio razdvojen granicom.

Od 2005. godine Valga i Valka su dogovorili saradnju u oblasti obrazovanja, kulture, sporta, zdravstva, životne sredine i turizma. Zajednički slogan Valge i Valke je "1 grad, 2 države" kako bi se oba grada priznala kao jedan za svoje stanovnike bez obzira na njihovu nacionalnost i da li žive južno ili sjeverno od estonsko-latvijske granice. Slogan je kreiran za proslavu 420. rođendana gradova.

Posljednje godine ojačale su vezu između Valge i Valke, dvije polovice istog grada i postoji nekoliko projekata koji podstiču ValgaValku da ponovo evoluira u kompletan grad. Možda najbolji primjer ovakve saradnje između dva grada je slikovita pješačka staza uz rijeku Pedeli, koju jako vole stanovnici obje strane, s porodičnom plažom, igralištima i biciklističkim trakama.
 
Sada dva grada razvijaju zajedničko centralno područje pod nazivom ValgaValka Twin Town Center. Glavni cilj projekta je stvaranje atraktivnog, ugodnog i jedinstvenog zajedničkog javnog prostora.

Organizovanjem različitih događaja, zajedničkih sajmova, pijaca i zajedničkim proslavljanjem jubileja nastoje "probiti" granice u svijesti ljudi i promovirati zajednička ulaganja i saradnju. Također, dosljedne i tradicionalne manifestacije stvaraju kod lokalnog stanovništva osjećaj dugovječnosti i pravog identiteta ValgaValke.