Dužina plus težina

Najveće zmije na svijetu pripadaju porodicama pitona i boa. Koja porodica sadrži najveću zavisi o tome mjerite li ove gmizavce težinom ili dužinom.

Dok su zmije ljudožderke iznimno rijetke (iako je poznato da se to događa), postoje neke uistinu goleme vrste koje klize našom planetom.

Mrežasti piton (Malayopython reticulatus) je najduža zmija na svijetu, redovno doseže oko 6,25 metara dužine.

Najduži mrežasti piton ikada zabilježen pronađen je 1912. godine i izmjeren je na nevjerojatnih 10 metara, to je više od polovice dužine staze za kuglanje i čini ovu zmiju dužom od visine žirafe.

Mrežasti pitoni žive u jugoistočnoj Aziji i dok se obično nalaze u prašumama, šumama i travnjacima, čini se da njihova staništa ovise o njihovoj lokaciji. U Mjanmaru su ove neotrovne zmije pronađene samo u netaknutoj šumi, dok su u Singapuru, Indoneziji i malezijskom Borneu također zabilježene u kanalizaciji.

Poznato je da se mrežasti pitoni penju po drveću čvrsto omotavajući tijelo oko debla i koristeći mišićnu silu prema gore.

Najduža i najteža zmija koja je ikada držana u zarobljeništvu bila je ženka mrežastog pitona po imenu Medusa. Održana u SAD-u, Medusa je dosegla dužinu od 7,67 metara i težinu od 158,8 kilograma.

Zelene anakonde (Eunectes murinus) također su izuzetno duge zmije. Ali također su bile podvrgnute pretjeranom mjerenju dužine u prošlosti, a navodno su viđene zmije preko 24 metra. U stvarnosti, zelena anakonda rijetko prelazi 6,25 metara.

Kraljevska kobra (Ophiophagus hannah) je najduža zmija otrovnica na svijetu, objavio je Natural History Museum.

Godine 1937, u državi Negeri Sembilan na Malajskom poluotoku pronađena je kraljevska kobra duga 5,54 metra. Uhvaćena je i držana u londonskom zoološkom vrtu, a na kraju je narasla na 5,71 metar prije nego što je ubijena pri izbijanju Drugog svjetskog rata, kako bi se izbjeglo dovođenje javnosti u opasnost ako zoološki vrt bude bombardiran i zmija pobjegne.

Više od pet metara je neuobičajeno za kraljevske kobre, iako ih i prosječna dužina od 3,7-4,6 metara čini velikim životinjama.

Ove zmije najbolje pokazuju svoju dužinu kada se osjećaju odbrambeno ili žele vidjeti iznad visoke trave ili grmlja.

Podići će prednji dio tijela do otprilike jedan metar od tla i čak mogu loviti prijetnje dok su u tom položaju. Kao dodatnu taktiku zastrašivanja, siktat će i spljoštiti rebra na vratu u kapuljaču, dajući im klasični oblik kobre.

Natural History Museum