Odavno su izložena na blagajnama supermarketa i svako ih dijete želi. Naravno, radi se o Kinder jajima. Svi koji su uspjeli uvjeriti roditelje da ih kupe mogli su se veseliti spoju čokolade i zabave. A mnogi sretnici danas mogu biti čak dvostruko sretniji, jer neke od figurica iz prošlosti zaista vrijede mnogo novca, piše Fenix magazin.

Prije svega tu se misli na figure “Štrumfova”: Ako ste dovoljno sretni da u svojoj staroj kolekcionarskoj vitrini imate Štrumfa noćnog čuvara, Štrumfa s frulom ili Štrumfa sa ogledalom, možete se radovati nekoliko hiljada eura. Na Ebayu čak i noćni čuvar Štrumf ima cijenu do 12.000 eura. Ali budite oprezni, kolekcionari prave velike razlike i iznimno su detaljni. Priželjkivani Štrumf ima veliku vrijednost samo ako je korišten uložak od plave tvrde plastike, s naslikanim šeširom i hlačama.

Isto vrijedi i za Štrumfa s frulom, koji može imati vrijednost od 5.000 do 10.000 eura ako je proizveden kao bijela figurica s crvenom frulom. Ovdje se zapravo radi o greški u proizvodnji, jer normalni štrumfovi s frulom vrijede “samo” nekoliko stotina eura.



Štrumf sa ogledalom također donosi između 4.800 i 6.000 eura zarade – pod jednim uslovom: ogledalo mora biti obojeno u srebrnu, umjesto u bijelu boju. Štrumf na štulama vrijedi oko 900 eura.

Patuljak s visokom vrijednošću je Ferdi Fallobst. Ako je od tamnog osnovnog materijala, vrijedi između 2.000 i 3.500 eura.

Figurice Asterixa i Obelixa također donose novac kada se prodaju za od 100 do 180 eura.