KORAK DALJE

Jedan od vlasnika Tesla automobila iz Amerike Brandon Delali (Dalaly) napravio je nesvakidašnji potez. Naime, on je ključ za automobil ugradio ispod svoje kože.

On je na društvenim mrežama objavio video na kojem se vidi kako ima ugrađen čip u desnu ruku, a zatim ga koristi za otključavanje vozila.

- Sada ga koristim kao ključ kada mi se Bluetooth ključ pokvari ili nemam ključnu karticu -  rekao je Delali.

Ovaj pomalo bizarni čin je omogućen zahvaljujući čipu nazvanom Vivokey Apex, koji koristi NFC tehnologiju, odnosno funkcioniše na istom principu kao i kada plaćate bankovnom karticom na principu "dodirni za plaćanje".

Delali je rekao da je dio grupe od 100 ljudi koji koš uvijek testiraju ove čipove, prije nego budu dostupni široj javnosti.

- Kompanija koja je ovo spojila bukvalno ima svoju prodavnicu aplikacija u kojoj možete bežično instalirati aplikacije u svoje tijelo pomoću ovih čipova. A jedna od aplikacija je upravo bila Tesla ključ kartica. To je bila prva aplikacija koju sam instalirao na njega jer imam Teslu - rekao je.

Vlasnici Tesle koji ne žele sebi ugraditi čipove inače koriste ključnu karticu ili mobilnu aplikaciju za otključavanje svojih vozila.

Delali, inače veliki ljubitelj tehnologije kaže da već ima još jedan manji čip u lijevoj ruci u kojem se nalaze ključevi njegove kartice za vakcinaciju protiv koronavirusa, ključevi njegove kuće, njegova kontakt kartica i druge informacije.

- Cijela ideja je bila da imam ključ od kuće u lijevoj ruci, a ključ od auta u desnoj -  rekao je.