Rat u Ukrajini bjesni već više od šest mjeseci. Krvavi sukob izazvan brutalnom ruskom agresijom na tu zemlju, koja je počela 24. februara ove godine, odnio je hiljade života na obje strane.

U posljednjih sedmicu dana Ukrajinci su pokrnenulu kontraofanzivu u nekoliko pravaca.

No, za razliku od ranijeg perioda, sve je manje snimaka sa bojišnice. Komanda ukrajinske vojske je prije početka kontraofanzivnih dejstava iziričito zabranila da se s prve linije fronta objavljuju snimke.

No, i dalje poneka snimka nađe put do društvenih mreža, no mahom su to snimke na kojima se teško može otkriti lokacija gdje su snimane.

Snimka na kojoj ukrajinska vojska puca iz bestrzajnog raketnog bacača jedna je od takvih. Na njoj se može vidjeti zašto se nikada raketnim bacačem ne bi smjelo pucati iz zatvorenog prostora.

“Ne pucajte iz bestrzajca SPG-9 u zatvorenom prostoru”, stoji u opisu video snimka koji je objavljen na popularnom Twitter nalogu OSINTtechnical koji prati rat u Ukrajini.

Ukrajinski vojnici koji ispaljuju projektil, očito to nisu znali. No, čini se da svoju grešku nisu platili životom. Na narednoj snimci nastaloj nakon što se slegla prašina, vide se posljedice ispaljivanja projektila, a mogu se čuti vojnici koji se smiju svojoj budalaštini. Imali su dosta sreće, s obzirom da se na snimci pored vojnika koji puca može vidjeti još nekoliko projektila spremnih za ispaljivanje.

“Nakon toga, operater je izgleda bio neozlijeđen, ali vrlo iznenađen”, stoji u opisu drugog snimka. Jedno je sigurno, od bilježnice iz njegovih leđa u kojoj je bilo uputstvo za upotrebu ili koordinate mete, nije ostalo ništa, komentirali su oni koji su pogledali snimku.

Pogledaj dva snimka haosa koji su napravili…