Isječak teksta iz časopisa Izbor iz svjetske štampe iz 1987. godine pokazuje kako su uspjeli tačno predvidjeti kako će izgledati budućnost - počev od rada od kuće, plaćanja računa i kupovine s kauča u dnevnoj sobi.

"Raditi od kuće" je naziv teksta koji je podijeljen na Facebook grupi Retroteka te govori o "novim tehnologijama koje će se pobrinuti za korjenite promjene 'u uredu' i to posebno kada se radi o obradi teksta".

"Daktilografkinja starog kova nema budućnosti. Želi li zadržati svoj posao 2000. godine, morat će se, što prije to bolje, sprijateljiti s kompjuterima koji razumiju ljudski govor", navodi se.

Također, piše kako će sistem teksta na ekranu stvoriti nova zanimanja i nova radna mjesta.

"Svaki će građanin moći sam sastaviti emisiju vijesti, doznačiti novac banci s kauča, rezervisati putovanja pritiskom dugmeta i kupovati preko kataloga ne napuštajući dnevnu sobu", navodi se dalje u tekstu.



Predstavili su i viđenje života za početak trećeg milenija.

"Najprivlačnija će se nova zanimanja početkom trećeg tisućljeća roditi u svemiru. Najveće se mogućnosti otvaranju svestranim inžinjerima. Oni će se u svemirskim naseobicama brinuti za higijenske prilike. Tako će, naprimjer, održavati tuševe za stanovnike svemirskih naselja u kojima će, zbog bestežinskog stanja u svemiru, tuširanje sličiti pranju automobila", piše dalje u Izboru iz svjetske štampe.

Također, za period 2000. tačno su predvidjeli mogućnost rada od kuće.

"Onaj komu se svi ti profesionalni izgledi za budućnost čine previše pustolovnima i užurbanima, naći će zadovoljstvo u potpuno novom obliku kućnog rada. Već će se 2000. godine velik dio dosadašnjih uredskih poslova moći obavljati kod kuće. Uz pomoć teksta na ekranu i aparata za sređivanje podataka, službenik može biti povezan sa svojom kompanijom i potrošačima", navodi se u nastavku tekstu.