Taj ludi svijet

Stariji par iz Njemačke, Friedrich-Wilhelm (76) njegova supruga Juta (77), tužio je svoje komšije zbog veoma aktivnog pijetla koji kukuriče oko 200 puta dnevno, što im onemogućava odmor.

Bračni par iz Bad Salkuflena, u zapadnoj Njemačkoj, tvrde da dugo nisu imali miran dan kod kuće, a sve zbog Magde, pijetla njihovih komšija.

Pijetao navodno počinje da kukuriče svakog dana oko 8 sati ujutro, a ne prestaje do zalaska sunca, odnosno oko 200 puta dnevno kada je vlasnici zaključavaju sa drugom kokoškom.

Nakon godina pokušaja da urazume svoje komšije Magdi, Fridrih i Juta su ih izveli na sud da bi riješili stvar.

"Komšija se ne odriče svog pijetla i moramo ili da živimo sa tim, ili moramo da pobijedimo na sudu", rekao je Fridrih-Vilhelm novinarima.

"Ne možemo da koristimo baštu i ne možemo da otvorimo nijedan prozor. To je nepodnošljivo."

"Teško je govoriti o mučenju, ali to je tako", dodala je njegova supruga Juta.

Advokat para, Torsten Gieseke, tvrdio je da hiperaktivan pijetao poput Magde ne pripada mirnom stambenom naselju, dodajući da je još jedan komšija bio primoran da se odseli prije dvije godine zbog neprestanog kukurikanja piše njemački Bild.

Magdino kukurikanje je navodno bilo na oko 80 decibela, što je uporedivo sa užurbanim restoranom ili ulicom sa gustim saobraćajem.

Fridrih i Juta su počeli da snimaju Magdino svakodnevno kukurikanje kao dokaz na sudu i tvrde da je njihov pravni postupak bila jedina opcija koja im je bila dostupna, nakon što nisu uspjeli da urazume Magdinog vlasnika.

Majkl D., koji je vlasnik Magde, rekao je novinarima da pijetao igra važnu ulogu među njegovim jatom pilića, jer održava red među ostalim pticama.

"Kokoškama je potreban pijetao, inače bi se čupali", rekao je medijima.

Sudija Okružnog suda u Lemgu uskoro će saslušati slučaj Fridriha i Jute i donijeti odluku o Magdinoj sudbini.

Zanimljivo je da ovo nije prvi put u svijetu da pijetlovo kukurikanje dospije na sud, prenosi zanimljivostidana. Pijetao Moris je još 2019. godine dospio na naslovnice međunarodnih i francuskih vijesti nakon što je njegovo svakodnevno kukurikanje izazvalo bijes komšija.