Prognostičari vremena suočili su se s neviđenim razinama trolanja tokom ovog mjeseca, ekstremne vrućine u Ujedinjenom Kraljevstvu, navode vodeće ličnosti u toj industriji.

BBC-jev tim primio je stotine uvredljivih tweetova ili e-poruka u kojima su dovodili u pitanje njihove izvještaje i u kojima im se govorilo da se “saberu”, dok su temperature dostizale 40C.

BBC-jev meteorolog Matt Taylor rekao je da nikada nije doživio ništa slično u gotovo 25 godina rada.

Kraljevsko meteorološko društvo osudilo je ovakvo ponašanje. Čini se da je većina zlostavljanja potaknuta povezivanjem topliotnog vala s klimatskim promjenama.

U Ujedinjenom Kraljevstvu su 19. jula zabilježene rekordno visoke temperature, s prvih premašenih 40C. Deseci lokacija zabilježili su temperature iznad prethodnog britanskog rekorda od 38,7C, a 15 vatrogasnih službi proglasilo je vanredno stanje zbog porasta požara.

Met Office je procijenio da je toplinski val 10 puta vjerovatniji zbog klimatskih promjena.

BBC-jev Matt Taylor je rekao: “To je najuvredljiviji ton koji sam ikada dobio. Malo sam se isključio iz svega jer je postalo previše depresivno čitati neke od odgovora.” Na meti su bili i prognostičari Met Officea i Kraljevskog meteorološkog društva.

Članovi potonjeg tijela suočili su se s “javnim ismijavanjem, optužbama za laganje ili prijedlozima da su ucijenjeni”, rekla je izvršna direktorica Kraljevskog meteorološkog društva, profesorica Liz Bentley.

“Anegdotalno, uvredljivi komentari se povećavaju kada je poruka o klimatskim promjenama sastavni dio priče”, rekla je. Glavni meteorolog iz Met Officea Alex Deakin rekao je da je “to na neki način zastrašujuće”, dodajući: “Smatram da je to više frustrirajuće i uvredljivo za moje kolege – neke od velikih umova u nauci o klimi. Pokažite malo poštovanja i bolje istražite malo više nego jednostavno povjerujete Bobu u pubu ili Tonyju na YouTubeu.”

Tweetovi usmjereni na BBC Weather i njegove voditelje sadržavali su lične uvrede i poruke poput “samo je ljeto” – mnogi su savjete o tome kako se rashladiti opisali kao ugađanje “brigadi za buđenje” ili “pahuljama”.



Drugi tweetovi optuživali su Met Office i BBC za širenje “alarmantnog sadržaja“ i “histerije”, govoreći i jednima i drugima da “prestanu s plašenjem”.

Stotine ljudi također je na društvenim mrežama podijelilo svoja iskustva s toplotnim valom iz 1976., a mnogi su lažno tvrdili da ovaj mjesec nije bio “ništa drugačiji”.

Najviša temperatura 1976. bila je 35,9C, više od četiri stepena niže od 40,3C zabilježenih 19. jula. Devet od 10 najtoplijih dana ikada zabilježenih u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo je od 1990. godine, navodi Met Office. Najtopliji dan iz 1976. zauzima 13. mjesto na popisu najtoplijih dana u Velikoj Britaniji.

Razdoblja intenzivne vrućine događaju se unutar prirodnih vremenskih obrazaca, ali postaju sve češća u cijelom svijetu, intenzivnija su i traju duže kao rezultat klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek. BBC-jev meteorolog Tomasz Schafernaker rekao je: “Najviše me frustrira kada sam optužen za izvrtanje istine. Kao meteorolozi, mi izvještavamo o činjenicama. Nema nikakve zavjere.”

Jennifer Bartram, voditeljica vremenske prognoze BBC-ja za sjeveroistok, povezala je razinu zloupotrebe s onim što je vidjela kao kruženje klimatskih dezinformacija visoke razine.

“Primijetila sam da zlostavljanje postaje gadnije i osobnije, i prilično je demoralizirajuće kada pokušavaš raditi svoj posao.” Matt Taylor rekao je da je izvještavanje o toplotnom udaru bilo “stvarno emocionalno” i da se činilo “kao prava prekretnica u javnom stavu i spoznaji onoga što se dogodilo našoj klimi”.

Dodao je: “Vrijeme je vrlo emotivno. Toliko uzbuđuje ljude. Ono što je dobro za jedne, loše je za druge i obrnuto.

“Naša klima se promijenila, tako da se naše izvještavanje i odgovor također moraju promijeniti. Sve što pokušavamo učiniti je približiti ljudima činjenice.”

BBC Weather je naveo da: “Potpuno je neprihvatljivo da bilo koji član osoblja bude izložen zlostavljanju na društvenim mrežama samo zato što radi svoj posao.”