KOŠTALO JE

Žena iz Denvera odlučila je da na TikToku podijeli svoje povećanje plate od 20.000 dolara, na novom poslu u tehnološkoj kompaniji – ali kaže da je na kraju otpuštena nakon što su šefovi vidjeli te snimke.

U junu, Leksi Larson je podijelila TikTok video, u kome kaže da je njena plata porasla sa 70.000 dolara u marketinškoj agenciji, na 90.000 dolara, nakon što je dobila posao u tehnološkoj industriji. Ispričala je i koji su njeni troškovi u Denveru i kako je dobila novi posao.

Larson kaže da je, nakon što je kompanija u kojoj radi pronašla njen TikTok nalog, počela da briše video zapise kako ne bi naljutila šefove. Bila je svjesna da je imala pravo da razgovara o svojoj plati prema Nacionalnom zakonu o radnim odnosima, ali je ipak odlučila da ih ukloni.

Ipak, njeni šefovi su sve vidjeli. Kompaniji se nimalo nije svidjelo što je otkrila svoju platu, ispričala je.

- TikTok me je koštao posla - rekla je Larson, dodavši da se to desilo dvije sedmice nakon što je primljena.

- Dva dana kasnije, nakon što su razgovarali sa mnom o mom TikTok nalogu, na kraju su me otpustili jer su rekli da je to što imam ovaj nalog bezbjednosni problem - objasnila je.

Kako su advokati objasnili, otkaz je opravdan iz ugla kompanije. Svaka firma u SAD ima ogroman interes da se uvjeri da ne dajete diskriminatorske izjave, otkrivate poslovne tajne, prijetite nasiljem ili se nezakonito ponašate.

 
@itslexilarson How much my paychecks increased when I went from $70k to $90k per year #paycheckbreakdown #salarytransparency #paytransparency ♬ all i need - 🎧