Traže ga

Divlji majmun terorizira mali grad na jugozapadu Japana, provaljuje u kuće kako bi ujeo i hvatao stanovnike, rekli su zvaničnici tog grada, dodavši da je u toku lov na životinju.

Oko 20 ljudi u oblasti Ogori u Yamaguchiju napao je majmun od 8. jula, a većina je zadobila lakše povrede, saopćila je gradska administrativna kancelarija.

Najmlađa žrtva je desetomjesečna djevojčica kojoj je majmun ogrebao nogu nakon što je ušao kroz paravan vrata na prvom spratu njene kuće, piše CNN.

Majmun je u utorak navečer upao i u osnovnu školu, gdje je ugrizao desetogodišnjaka za ruku i obje ruke, javila je javna televizija NHK.

Napao je još dvije osobe u utorak navečer i srijedu ujutro: ženu u 60-im i ženu u 80-im godinama, obje su u to vrijeme bile napolju.

U drugim nedavnim napadima, majmun je ugrizao muškarca koji je sušio veš napolju i ženu čija su balkonska vrata bila otvorena. Također je napao i dvojicu braće, male djece, nakon što se kroz prozor popeo u njihov dom, prenosi NHK.

Vlasti nisu potvrdile koja je vrsta majmuna odgovorna za napade, ali kažu da područje naseljava vrsta makaki. Oni se mogu naći u parkovima u nekoliko oblasti Japana, gdje često uzimaju hranu od posjetilaca.

Policija pojačava patrole u tom području i poziva građane da drže zatvorene prozore dok se potraga nastavlja.

Područje Ogorija je uglavnom naseljeno i rijetkost je da divlji majmun napusti šumu i nanese štetu ljudima, rekao je portparol gradske kancelarije.

Faktor/CNN