...

Dok mi dođemo do Europske unije (EU), tamo više niko neće biti, glasio je jedan komentar koji se ovih dana mogao pročitati na vijest da je Bruxelles dao status kandidata za članstvo Ukrajini i Moldaviji, dok Bosna i Hercegovina i Kosovo ponovo nisu dobili "zeleno svjetlo" za nastavak evropskih integracija.

Ponižavanje BiH

Tako naša zemlja, za razliku od Ukrajine i Moldavije, "nema ni preporuku da postane zemlja kandidat za punopravno članstvo u Unije".

"Dajući to zeleno svjetlo Ukrajini, jedno područje je potpuno zanemarila i na neki način ponizila. Tu prije svega mislim na Bosnu i Hercegovinu koja je isto tako imala krvavi rat. Sjetimo se grijehova međunarodne zajednice…", kazala je bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Samir Beharić, nagrađivani aktivista, istraživač Balkan Foruma i Fellow pri German Marshall Fund of the United States, ocijenio je za portal Radiosarajevo.ba da "davati kandidatski status Ukrajini i Moldaviji ne šalje samo loš signal Bosni i Hercegovini i Kosovu, već i samoj Ukrajini i Moldaviji, čije stanovništvo ovim odnosom EU prema Zapadnom Balkanu može naslutiti šta i njih očekuje u ne tako dalekoj budućnosti".

Međutim, treba podsjetiti da je Crna Gora dobila status kandidata 2010. godine, a Srbija dvije godine kasnije. Dvije zemlje, uz Tursku (koja je kandidat od 1999. godine!), najduže pregovaraju sa Unijom.

Međutim, stvari za BiH nisu bili tako loše početkom novog milenija.

BiH je nekad bila predvodnik evropskih integracija u regiji. Mladen Ivanić, nekadašnji šef bh. dipomatije BiH i član Predsjedništva BiH najavljivao je članstvo BiH u Uniji između 2009. i 2012. godine! Nadrealno!

Zbog katastrofalnih domaćih politika, a dobrim dijelom zbog smanjenja interesa međunarodne zajednice za našu zemlju, što je ohrabrilo snage destrukcije, BiH je u odavno u ćorsokaku.


Stogodišnji rat

Vjerovatno je najnoviji potez Bruxellesa razlog što Facebook "zidovi" i Twitter profili korisnika društvenih mreža s prostora u Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana iznova podsjećaju na skečeve legendarnih Nadrealista uz poruku: "Oni su sve znali".

Jer, s izuzetkom Slovenije i Hrvatske, ostale zemlje bivše Jugoslavije i regije ne znaju hoće ili ikada biti primljene u evropsku zajednicu, što bolno podsjeća na poznati skeč od prije više od 30 godina u kojem se nameće pitanje kada će posljednji Jugoslaven doći do Evropske unije?

Priča ide ovako. Evropljani preko zida promatraju kako se nekadašnji Jugosloveni međusobno tuku u "stogodišnjem ratu", a onda posljednjeg preživjelog Jugoslovena (Zenit Đozić, op.pr.) svečano prime u Evropsku uniju i poput kakvog divljaka vode u Bruxelles. Poznato?

Na svečanost prijema u nekoj zadimljenoj krčmi, gdje sjede predstavnici sve zavađenijih evropskih nacija, konstatiraju da su mogli davno ući u EU – "da je bilo pameti".

"Drago mi je da ste i vi konačno došli pameti, a i vrijeme je bilo", veli Nijemac.

Na to Francuz (Nenad Janković alias Nele Karajlić) odgovara kako bi oni "puno ranije došli pameti" da Nijemci i Italijani (Branko Đurić Đuro) "sve to nisu zakuhali".

Nakon toga dolazi do žestoke prepirke koja, naravno, završava tučom, te, posljedično, raspadom EU i ratom, i to baš kada je posljednji Jugoslaven stigao do EU!!!

Svemu tome s ćoška, onako sa sve nogama na stolu, nezainteresirano prisustvuje "glavni" - Amerikanac. On telefonira i ne dozvoljava da ga prekidaju, te im s vremena na vrijeme kaže da prekinu ili nastave razgovor.

Proročanstvo legendarnih Sarajlija

Svjestan da se EU raspala, i to upravo kada smo joj mi konačno pristupili, "posljednjih Jugoslaven", i dalje u ratničkom izdanju, uzima što može i bježi iz "sanjane" EU. Potom reporter sa Balkana - preko zida - prati rat u EU. Nadrealno!

Otprilike u vrlo sličnoj situaciji se i danas se, manje-više, nalaze zemlje Balkana. Četvrt stoljeća nakon "stogodišnjeg rata" (koji još traje, samo drugim sredstvima), u EU su ušli tek građani Slovenije i Hrvatske (koju od ulaska u Uniju 1. jula 2013. ne prestaju potresati ekonomske i društvene krize, zataškavani nacionalizam), dok su Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, kao i Albanija, daleko od "elitnog društva" koliko je bio i onaj ratnik iz skeča.

Za to vrijeme ih evropski zvaničnici, baš kao oni sa snimka, svako malo ruže "zašto ne dođemo pameti", zašto "demokratski ne riješimo svoje probleme", zašto bježimo sa Balkana.

Da li će se EU raspasti dok do nje stigne "posljednji preživjeli Jugosloven", ako je suditi prema ranije potvrđenim proročanstvima legendarnih Sarajlija, treba s pravom strahovati. Ili će nas u EU primiti upravo onako pojedinačno – kao "posljednjeg Jugoslovena" ili Bosanca – svejedno.