Ljekari iz Vana, u Republici Turskoj, tokom operativnog zahvata iz stomaka 35-godišnjeg pacijenta izvadili su 233 strana predmeta među kojima su kovanice, baterije, magnet, ekseri, dijelovi stakla, kamenje i šarafi.

Porodica je Z. D., koji živi u distriktu Ipekyolu i ima psihičkih problema, odvezli u klinički centar pri Univerzitetu Yuzuncu Yil u Vanu.

Tokom ultrazvučnog i RTG pregleda ustanovljeno je da se u stomaku pacijenta nalaze brojni strani predmeti.

Podvrgnut je operativnom zahvatu, a iz stomaka su izvađena 233 strana predmeta, među kojima su 83 kovanice od jednu liru, baterije, magnet, ekseri, dijelovi stakla, kamenje i šarafi.

Zahvat je trajao dva sata, a pacijent će na posmatranju biti zadržan nekoliko dana.

Hirurg Serhat Binici za Anadolu Agency (AA) kazao je kako je abdomen potpuno očišćen od stranih predmeta.- Ovo nije nešto što se često vidi kod odraslih, većinom je to riječ o djeci koja nesvjesno progutaju strane predmete. Kada je riječ o odraslima, to su većinom slučajevi kada pacijenti imaju psihičkih problema, zatvorenici ili žrtve zlostavljanja - kazao je Binici.

Dodao je kako je pomenuti pacijent ranije progutao 75 eksera.

- Stanje pacijenta je stabilno. Počeo je unositi vodu i hranu. Pratit ćemo stanje - kazao je Binici.

Glavni ljekar bolnice Umit Haluk Iliklerden kazao je kako građane treba upozoravati da budu oprezni zbog opasnosti da djeca i pacijenti s psihičkim poremećajima mogu progutati strane predmete.

Brat pacijenta Burhan Demir kazao je kako su odmah potražili pomoć ljekara te zahvalio timu na urađenom poslu.

Anadolija