Bizaran slučaj u Južnom Sudanu

Bizanar slučaj zabilježen je u Južnom Sudanu kada je ovan osuđen na tri godine zatvora zbog ubistva žene, nakon što je "uhapšen" u okrugu Rumbek East ranije ovog mjeseca poslije napada na ženu.

Prema izvještajima Sudan Today, ovan je više puta udario ženu glavom, polomivši joj rebra. Nažalost, žena, koja je identifikovana kao Adhieu Chaping, umrla je od posljedica zadobijenih povreda.

Ovan će sada provesti tri godine u vojnom kampu u sjedištu okruga Aduel u državi Lakes State, piše Unilad.

Govoreći o bizarnom slučaju, portparol policije Lakes State Mabor Makuac rekao je da je uloga policije pružiti sigurnost.

- Ovan je uhapšen i trenutno je u pritvoru u policijskoj stanici Maleng Agok Payam. Vlasnik je nevin, a ovan je taj koji je počinio zločin, tako da zaslužuje da bude uhapšen, a kasnije će slučaj biti proslijeđen običajnom sudu gdje će slučaj biti riješen mirnim putem - dodao je.

Vlasti su se dogovorile s vlasnikom Duony Manyang Dhalomom da plati nešto što se zove krvna kompenzacija, i naređeno mu je da ustupi pet svojih krava porodici žrtve.

Prema izvještajima, vlasnik će najvjerovatnije izgubiti ovna na kraju kazne.

Običajni zakoni u državi Lakes State kažu da se svaka domaća životinja koja ubije osobu daje kao kompenzacija porodici žrtve.

Faktor/unilad.co.uk