Rim to ne pamti!

Italijanska policija uhapsila je 37-godišnjeg muškarca koji je vozio unajmljeni Maserati Levante niz rimske kultne stepenice Trinita dei Monti, također poznate kao "Španske stepenice".

Snimke nadzorne kamere snimile su crni Levante kako se spušta niz stepenice u ranim jutarnjim satima. Očito, vozač Maseratija nije baš razmišljao o svom bizarnom pothvatu jer su registarske pločice SUV-a bile potpuno vidljive, a lokalne vlasti su ga brzo uspjele pronaći preko kompanije za iznajmljivanje automobila koja se nalazi u Milanu.

Rimsa policija je na Facebooku rekla da su uspjeli identificirati vozača SUV-a zahvaljujući pomoći kompanije za iznajmljivanje automobila, piše Jutarnji.

On je uhapšen u zračnoj luci Milan Malpensa kada je pokušao vratiti automobil. Sky News javlja da je Maserati prouzročio lomove na 16. i 29. stepenice desnog stubišta te da su oni morali biti privremeno fiksirani kako bi se omogućilo daljnje korištenje pješaka.

Rimsko tijelo za zaštitu baštine za javnost je saopćilo da su neki od slomljenih dijelova ponovno pričvršćeni na stepenice, ali je dodalo da će biti potreban daljnji rad kako bi se ispravno obnovili.

Nakon incidenta otkriveni su "široko rasprostranjene ogrebotine i naslage na obje rampe drugog nivoa, koje se mogu pripisati istom događaju". Čovjekove motivacije iza bizarne vratolomije ostaju nejasne.

Španske stepenice vode od crkve Trinità dei Monti na vrhu do Piazze di Spagna u podnožju. Izgrađene su između 1723. i 1725. godine i postale su jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Italije.