INSTITUT IFO

Brojka Nijemaca koji rade od kuće tek je neznatno opala u aprilu, navodi se u istraživanju objavljenom u ponedjeljak, uprkos tome što je ta zemlja ukinula rad “na daljinu” koji je stupio na snagu tokom borbe protiv pandemije COVID-19.

Ekonomski institut Ifo saopćio je da je istraživanje među 9.000 kompanija pokazalo da je 24,9 posto njemačkih radnika radilo barem djelimično od kuće u aprilu, u poređenju s 27,6 posto iz prethodnog mjeseca.

– To znači da broj ljudi koji rade od kuće ostaje na visokom nivou nakon ukidanja obaveznog rada “na daljinu” 20. marta – izjavio je Jean-Victor Alipour, ekspert Ifo za rad od kuće.

Evidentno je da su se brojne kompanije trajno adaptirale na fleksibilnije radne aranžmane, kazao je Alipour.

Opcije rada od kuće još su najrasprostranjenije u uslužnom sektoru, u kome je 35,3 posto radnika radilo od kuće u aprilu, saopćio je Ifo.

Smanjenje broja onih koji rade od kuće smanjeno je u automobilskoj industriji, na 17,8 u aprilu u odnosu na 28,4 posto prethodnog mjeseca, saopćio je Ifo. Ta je cifra, ipak, u ukupnom proizvodnom sektoru opala neznatno, na 16,3 s prethodnih 18,6 posto, prenosi Reuters.