Vjerovali ili ne

Jordanac Yasin es-Sukur 33 godine u istoj kući živi sa zmijama, koje su postale neizostavni dio njegovog života.

Sukur (55), koji živi na sjeveru Jordana, na osnovu iskustva kojeg je stekao od oca, u kući uzgaja brojne zmije. Za ove ljubimce koristi i riječi pune ljubavi i pažnje.

Sukur, kada su u pitanju zmije, posjeduje vještine kojima se ne može pohvaliti mnogo ljudi. Svaku vrstu može držati u rukama, ali i uhvatiti ih bez poteškoća bez obzira da li je otrovna ili ne. Mnogi ga smatraju stručnjakom za zmije, a o svom iskustvu i ljubavi prema ovim životinjama govorio je za Anadolu Agency (AA).

Kazao je kako sa zmijama živi od 1989. godine, a ljubav prema njima prenio je i na 14-godišnju kćerku Melek.

Sukur se često predstavlja kao ”zaljubljenik u zmije”.

“Kako imam razna iskustva u postupanju sa zmijama, ujede zmija mogu liječiti i protuotrovom“, rekao je Sukur koji je dodao kako se svakoj zmiji može približiti s lakoćom.

Istakao je kako je od stručnjaka Palestinca Jamala Amvasija naučio kako razlikovati otrovnicu od neotrovnice.

”U Jordanu postoji 37 vrsta zmija. Od toga, sedam vrsta imaju ubojiti otrov, ostale nisu otrovne. Štaviše, mogu biti od koristi za okolinu i ljude“, naglasio je Sukur.

Dodao je kako je palestinska ljutica jedna od najopasnijih vrsta otrovnica i da usljed posljedica ujeda može doći do zgrušavanja krvi. Pojasnio je i kako je Echis Coloratus endemska vrsta svojstvena Bliskom istoku, a od njenog ujeda dolazi do razrjeđivanja krvi. Prema njegovim riječima, ujedi ovih zmija mogu biti smrtonosni.

Govorio je i o vrsti nazvanoj Atractaspis čiji otrov može usmrtiti u razmaku od minute do 18 minuta. Istakao je kako se ova vrsta ne kreće po danu, već tokom noći i da se mogu praviti mrtve kada primijete čovjeka.

Sukur je kazao kako je ova vrsta rijetko viđena u Jordanu.

Prije četiri godine osnovao je grupu kako bi zaštitili divlje životinje, ali i spriječili neopravdano ubijanje zmija.

Sukur je istakao kako su uprkos poteškoćama s kojima su se susreli na početku, uspjeli podići svijest kod ljudi, te da je ideja o ubijanju zmija, pretvorena u ideju o njihovoj zaštiti, neugrožavanju i stavljanju pod kontrolu.

”Imamo tim stručnjaka iz svih arapskih zemalja i pomažemo jedni drugima kada dođe do ujeda zmije. Postoji drugačija metoda kako se izboriti sa zmijama. Nadamo se da će se zainteresovani fokusirati na ovu problematiku kako bi otrove koje imamo pretvorili u serum umjesto da uzimamo protuotrov izvana“, rekao je Sukur.

Dodao je kako su prošle godine zabilježili 196 slučajeva ujeda zmije, a pet ih je završilo smrtnim ishodom.

Smatra kako zmije ne treba ubijati bez obzira jesu li otrovne jer se time narušava ekološka ravnoteža.