Češka ravnopravnost

Češki tajkun u dva navrata vozio je autocestom više 400 km/h. Za drugi pokušaj je izveden pred sud – i oslobođen krivnje.

Vlasnik Bugattija je u svom drugom pokušaju rušenja brzinskog rekorda na javnoj cesti natjerao svoj automobil sve do 417 km/h. Ponosni vlasnik Chirona, češki tajkun Radim Passer, cijeli je događaj snimio i objavio na društvenim mrežama, a onda su stigle osude sa svih strana.

Passer se tada branio kako je sigurnost bila prioritet pa je tako izabrao ravnu dionicu s tri trake, a vozio je rano ujutro kad je promet najslabiji. Također, automobil je prije odveden na preventivni servis. Naglasio je kako svojom vožnjom nije prekršio nijedan zakon.

Ipak, Passer je pod pritiskom javnosti završio na sudu i nekoliko mjeseci kasnije objavljena je odluka. Sud u Stendalu je prihvatio Passerove argumente i oslobodio ga svake krivnje. Sud smatra kako nije nikoga ugrozio i da nije prekršio zakon.

U obrazloženju presude sud naglašava kako su uvjeti za vožnju bili vrlo dobri, na snimci nije bilo drugih vozila te je Chiron dizajniran za vožnju iznimno velikim brzinama.

Podsjetimo, Passeru, čije se bogatstvo procjenjuje na više od 300 miliona dolara, prijetila je novčana kazna, ali i kazna zatvora do dvije godine.