LONDON

Britanska policija upala je u luksuznu vilu u središtu Londona koja je navodno u vlasništvu ruskog milijardera Olega Deripaske, nakon što su je zauzeli skvoteri.

Skvoteri su danas ujutro zauzeli vilu na trgu Belgrave te na njenom prozoru objesili ukrajinsku zastavu. Vila je vrijedna više miliona funti, a nalazi se blizu raznih ambasada, piše Sky News.

“Okupacijom ove vile želimo iskazati solidarnost s ukrajinskim narodom, ali i s ljudima iz Rusije koji se nikad nisu složili s ovim ludilom”, priopćili su skvoteri.

“Vi okupirate Ukrajinu, mi okupiramo vas”, rečeno je u priopćenju.

Brojni ljudi su ušli u vilu i izvisili transparente s prozora na katu, rekla je policija. Policija, međutim, nije rekla ko je prijavio incident.

Britanija je zamrznula Deripaskinu imovinu prošli četvrtak, a on je jedan od brojnih ruskih oligarha sankcioniranih nakon ruske invazije Ukrajine, koju Kremlj naziva “posebnom vojnom operacijom”. Britanija kaže da je Deripaska blisko povezan s ruskom vladom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U svome saopćenju, skvoteri kažu da će vila služiti kao “centar za pomoć izbjeglicama” i da će ciljati i druge nekretnine.

Britanija je sankcionirala oko 20 ruskih oligarha, uključujući i Romana Abramoviča i Ališera Usmanova, zamrznuvši njihovu imovinu diljem Londona i zabranivši im ulazak u Britaniju.