Super-čovjek

Tim ljekara, umjetnika i stručnjaka za automobilske nesreće otkrio je model kako bi čovjek trebao izgledati da bi preživio saobraćajnu nesreću.

Hirurg za traumatologiju bolnice u Melburnu Kristijan Kenfild radio je zajedno sa umjetnicom Patriciom Piccinini iz Melbournea i dr. Davidom Loganom, inženjerom za sigurnost na putu, na kreiranju modela koji je dobio ime Graham.

Australska komisija za saobraćajne nesreće (TAC) naručila je 'živopisnu, interaktivnu skulpturu' u pokušaju da podigne svijest o tome koliko je ljudsko tijelo krhko i nakon toga o važnosti dizajniranja sigurnih puteva.

Graham nema vrat, ima upale oči i udubljeni nos; dizajniran je s vazdušnim jastucima između svakog rebra i sličnim 'zgužvanim zonama' u njegovoj lobanji, prenosi The Mirror. Sastoji se od ljudske kose i silikona.

Prema studiji, ako je čovjek vozio vozilo bez ikakve sigurnosne tehnologije, morao bi izgledati kao Graham da bi preživio sudar s velikim udarom.

On TAC predstavlja model izjavom:

- Koliko god mi želimo da mislimo da smo nepobjedivi, nismo. Ali šta ako bi se naša tijela promijenila kako bi preživjela sudar sa malim udarom? Ljudsko tijelo je vrlo podložno silama uključenim u saobraćajnu nesreću. Studije pokazuju da ljudsko tijelo može preživjeti sudar samo pri brzinama koje može postići samo – bez pomoći vozila - navode iz TAC-a.

Kompanija na svojoj web stranici dodaje da bismo izgledali sasvim drugačije u odnosu na to kako sada izgledamo da smo evoluirali da izdržimo udare velikih brzina.

- Naš cilj je istražiti ovo s Grahamom i podsjetiti koliko su naša tijela zapravo ranjiva pokazujući kako bismo mogli izgledati da smo izgrađeni da preživimo sudar na našim cestama. Iako naša tijela nikada neće izgledati kao Grahamova, postoji siguran sistem koji nam može pomoći da se zaštitimo na isti način. A u središtu ovog sistema je uvjerenje da je ljudsko zdravlje važnije od bilo čega drugog. Naša tijela su jaka, ali postoji samo toliko sile koju možemo izdržati prije nego što se slomimo. Zato moramo osigurati da imamo siguran sistem – onaj koji nas štiti od vlastitih i grešaka drugih - navode iz kompanije, prenosi Unilad.

Joe Calafiore, izvršni direktor TAC-a, objasnio je da je model kreiran kako bi pomogao ljudima da shvate zašto moramo poboljšati svaki aspekt našeg putnog sistema kako bismo se zaštitili od vlastitih grešaka.

Konstrukcija je koštala 200.000 australskih dolara i za nju je trebalo šest mjeseci.

Faktor/unilad.co.uk