Avio

Od samog početka pandemije mnoge avio-kompanije su "parkirale" svoje avione, i kako ne bi potpuno propale, morale su da pronađu alternativne načine finansiranja. Jedan od takvih novih prihoda je i let avionom koji ne vodi nigde.

"Letovi koji ne idu nigdje" je akcija koju sve više avio-kompanija uvodi u svoju svakodnevnu praksu, piše B92.

Radi se o organizovanju letova koji počinju i završavaju se na istom aerodromu. Prije pandemije ideja o avio-prevoznicima koji reklamiraju letove u kojima putnici slijeću na isto mjesto sa kog su poletjeli bila bi gotovo nezamisliva.

U Japanu, Singapuru i Australiji jednosatni ili dvosatni letovi sa povratkom na početni aerodrom postali su vrlo popularni među ljudima željnih avio-putovanja, gdje se putnici praktično samo "provozaju" avionom.

Ovakva ideja, ma koliko zvučala besmisleno, otvorila je potpuno nove horizonte mnogim avio-kompanijama koje se bore sa opstankom.

U Ukrajini je, na primjer, sve više kompanija koje se bave organizacijom obilaska Černobila avionom, gdje se u niskom letu može obići cijeli teren nekadašnje nuklearne katastrofe.

Sve više ovakvih letova se očekuje u bliskoj budućnosti i svaki od njih će trajati maksimalno do 3 sata. Na taj način biće omogućeno turistima da posjete neke destinacije, makar iz aviona, a avio-kompanije će imati obezbjeđenu egzistenciju.

Ovi letovi su ponudili su jedinstvene prilike putnicima koji su propustili iskustvo letenja i uzbuđenja putovanja, što omogućava da kompanija ostane u poslu, održavajući avione aktivnim i istovremeno promovišući nacionalni turizam.