Nesvakidašnji slučaj dohodio se na Novom Zelandu kada je vozač na sudu priznao da je počinio teži saobraćajni prekršaj od onog za koji je optužen.

Riječ je o vozaču Timothyju Brooksu Holdenu, koji je zbog prekoračenja brzine ostao bez vozačke dozvole na 18 mjeseci, a morat će odraditi 150 sati društvenog rada.

Njega je 23. jula 2021. godine zaustavila policija jer je vozio iznad ograničenja brzine na ruralnoj cesti blizu Hastinga na Novom Zelandu.

Radar je zabilježio brzinu od 176 km/h, no Holden je kazao da je zapravo vozio 195 km/h ne da bi testirao brzinu automobila, nego da bi pobijedio vozača pored njega u utrci.

U novembru prošle godine se žalio Višem sudu tražeći smanjenje kazne oduzimanja vozačke dozvole na 12 mjeseci, no sudija je mislio drugačije jer je vozač imao prethodnih prekršaja. Holden je između ostalog driftao, a također je učestvovao u incidentu u kojem je povrijeđena osoba.

U zatvoru je završio 2006. godine, a između 2002. i 2020. godine je imao 20 kazni zbog kojih je dobio kaznene bodove, tako da ulično utrkivanje nije jedinstven slučaj.

Njegova advokatica je rekla da se utrkivao na seoskom putu bez saobraćaja, dok je policijski savjetnik odgovorio da se utrka dogodila oko 23 sata na neosvjetljenom putu.