Los Angeles

Osamdesetogodišnja časna sestra iz Los Angelesa i sada bivša direktorica škole ukrala je više od 800.000 dolara kako bi "zadovoljila" svoju naviku kockanja. Ona je u ponedjeljak osuđena na godinu zatvora.

Sudija Okružnog suda u SAD-u Otis D. Wright II također joj je naredio da vrati školi oko 835.000 dolara, objavio je Long Beach Press-Telegram.

Mary Margaret Kreuper priznala je da je krala novac od 2008. do 2018. dok je bila direktorica katoličke škole St. James u Torranceu, predgrađu Los Angelesa.

Ona je prošlog jula priznala krivicu po tački optužnice za prevaru i pranje novca, piše CBSNews.

- Griješila sam, prekršila sam zakon i nemam izgovora - rekla je Kreuper putem telekonferencije.

- Moji postupci bili su u suprotnosti sa mojim zavjetima, mojim zapovijestima, zakonom i, iznad svega, svetim povjerenjem koje su mi mnogi polagali. Pogriješila sam i duboko mi je žao zbog bola i patnje koje sam tako nanijela mnogim ljudima - dodala je.

Tužioci su u sporazumu o priznanju krivice naveli da je sada penzionisana direktorica osnovne škole priznala da je pronevjerila donacije, školarinu i naknade.

U svom sporazumu o priznanju krivice, Kreuper je priznala preusmjeravanje novca za plaćanje ličnih troškova koji su uključivali troškove kreditnih kartica i "velike troškove kockanja", saopćilo je američko tužilaštvo.

Faktor/cbsnews.com