KORISNO

Instruktorica masaže Elina Furman na TikToku je podijelila trik koji će bebu uspavati u dva jednostavna koraka. Kako tvrdi, ovaj trik djeluje svaki put, a demonstrirala ga je na lutki.

- Prvo kažiprstom nježno prelazite od čela do nosa, a onda nježno trljajte obrve od unutra prema vani - napisala je.

Elina na svojoj stranici ima niz videozapisa u kojima pokazuje kako masažom možete pomoći bebi koja se bori s grčevima ili zatvorom. Nedavno je objavila još jednu tehniku masaže za bebe koja može pomoći da brže utonu u san.

U njemu ponavlja dva koraka iz prvog videa, ali dodaje i treći, koji uključuje pritisak na tačku pored uha djeteta i masiranje kružnim pokretima.

Specifične tehnike koje koristi Elina nisu naučno provjerene, ali masaža beba navodno ima razne prednosti.

Prema National Childbirth Trustu (NCT), to je i dobar način da se povežete sa svojom bebom.

- Masaža za bebe je nježno, ritmično maženje tijela bebe vašim rukama. Kao dio rutine masaže, možete nježno manipulirati bebinim gležnjevima, zapešćima i prstima. Danas je rašireno uvjerenje da masaža bebe može povećati svijest majke o potrebama njene bebe i podržati njihovu ranu vezu, kao i poboljšati njen osjećaj dobrobiti ako pati od postporođajne depresije ili drugih problema s mentalnim zdravljem - kažu.

NCT navodi da su mnoge mame koje prakticiraju masažu beba prijavile da njihova djeca bolje spavaju, ali to nije dokazano.

 
@kahlmi It wont hurt to try! 😂 #babysleep #babyhacks #newmama #babymassage ♬ Sleep Walk - Santo and Johnny