Snimak o kojem se priča

Društvenim mrežama dijeli se snimak koji je izazvao brojne reakcije - naime, na njemu se vidi pripadnik kraljevske garde u Londonu kako ruši i zamalo gazi dijete koje mu je slučajno 'stalo' na put.

Snimka nastala kod londonskog Towera (Tornja, op. pr.) pokazuje kako grupa turista fotografira dvojicu gardista koji su u svojim ceremonijalnim šeširima od medvjeđe kože dok marširaju terenom.

Međutim, samo nekoliko sekundi kasnije, dijete staje na put jednom od vojnika koji vrisne: "Skloni se!"

Ipak, dijete se na pomjera, a gardista ga ruši.

Glasnogovornik tamošnjeg Ministarstva odbrane rekao je: "Svjesni smo incidenta kod Tornja. Dežurni gardisti upozorili su građane da se približava patrola, no dijete je, nažalost, neočekivano istrčalo ispred vojnika. Vojnik je pokušao preskočiti dijete, ali je nastavio svoju dužnost."

Tvrde da je nakon incidenta, vojnik provjerio dijete i uvjerio se da je sve u redu.

Taj dio se ne vidi na snimku.

Kraljičina garda zadužena je za zaštitu službenih kraljevskih rezidencija diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Poznati su po crvenim tunikama i šeširima od medvjeđe kože, ali tokom jesenjih i zimskih mjeseci umjesto njih nose duge sive kapute. Vojnici su izabrani iz jedne od pet pješačkih pukovnija i već tri vijeka štite kraljevske rezidencije. Ove jedinice imaju više od 350 godina historije i branile su monarhe otkako je Charles II preuzeo prijestolje 1660. godine.

Smatra se da postoje smjernice za gardiste kako se nositi s 'preprekama' koje im se nađu na putu, a iste uključuju lupanje nogama i vikanje. Podizanje puške smatra se "posljednjom opomenom", nakon čega gardisti smiju zadržati dotičnu osobu. Ako im netko prepriječi put, gardisti će viknuti: "Napravite put kraljičinoj gardi."

Snimak iz Londona za kratko je vrijeme postao viralan.

I dok neki govore kako za ovim nema baš nikakve potrebe, drugi navode da je ipak riječ o vojnicima.

"Ljudi misle da su oni samo za ukras. Ovo su pravi vojnici sa stvarnim naredbama", kaže jedan komentar, no drugi mu odgovara:

"Zašto ne možemo promijeniti pravila tako da stražari mogu i hodati oko ljudi? Siguran sam da je odgovor 'tradicija', ali koga je za to zapravo briga."

Pogledajte video i prosudite sami: