Cajamarquillu

Skupinu arheologa koja istražuje jedno od najvećih peruanskih nalazišta - Cajamarquillu, koje se nalazi oko 15 kilometara od Lime, dočekalo je pravo iznenađenje - pronašli su mumiju koja je bila vezana užetom, što ukazuje na njen možda jeziv kraj.

Smatra se, naime, da je riječ o posmrtnim ostacima muškarca u dobi između 18 i 22 godine, koji je u trenutku smrti rukama prekrivao lice.

Mumija je pronađena unutar podzemne strukture na periferiji grada Lime, u grobnici u kojoj su bili prinosi, poput keramike, ostatka povrća i kamenog oruđa.

Otkriveno je i da su pored mumije pronašli kostur morskog praseta i nečega što izgleda poput psa, izvijestili su istraživači sa Univerziteta San Marcos. Procjenom drugih fosiliziranih ostataka, koji su s mumijom pronađeni u grobnici, arheolozi su utvrdili da se osoba bavila poljoprivredom, piše Jutarnji list.

Arheolog Pieter Van Dalen Luna nazvao je ovaj nalaz 'neobičnim i jedinstvenim'.

"Mumija je bila pokopana negdje između 800. i 1200. godine", rekao je Van Dalen Luna, što bi značilo da je stara najmanje 800 godina.

Nalazište Cajamarquilla u prošlosti je bilo grad s između 10 i 20 hiljada stanovnika, a postojao je sve do kraja 15. stoljeća.