Konačno spašen

Medvjed kojem je na glavi zaglavio plastični spremnik oslobođen je nakon mjesec dana. Srećom, životinja je zadobila samo lakše povrede.

Medvjed je prvi put uočen prije nekoliko sedmica u okrugu Collier, u SAD-u, s plastičnim spremnikom na glavi. Državni biolozi pokušali su pratiti i uhvatiti životinju, ali je nisu uspjeli locirati.

Ponovo je uočen tek tri sedmice kasnije kada se pojavio na sigurnosnoj kameri u jednom dvorištu porodične kuće. Srećom, ovoga puta je lociran i smiren.

“Ženka medvjeda bila je teška 113 kilograma. Uhvaćena je malo prije ponoći. Biolog ju je spustio na tlo pa uklonio spremnik s njezine glave”, piše na Facebook stranici organizacije MyFWC Florida Fish and Wildlife za pomoć životinjama.

Moguće je da je spremnik dio automatske hranilice za kućne ljubimce. Znatiželjni i gladni medvjed vjerovatno je u nju gurnuo glavu pa je više nije mogao skinuti.

Nakon 28 dana nošenja spremnika, bio je u dobro stanju. Imao je ranu oko vrata i na licu, na mjestu gdje je hranilica bila zaglavljena. Rana je očišćena i liječena antibioticima. Medvjed je zdrav, može jesti i piti bez ikakvih problema.

“Nakon dan i po motrenja, medvjed je pušten u sigurno područje državne šume Picayune Strand”, zaključuje se u objavi.

Autor: Index.hr