BORDO, SMEĐA ILI ZELENA

Korisnica TikToka po imenu Otelia Carmen objavom videa na kojem njena nova kapa u različitim prostorijama ima različite boje uzrokovala je konfuziju na platformi, izazvavši polemike kakve su svojevremeno izazivale zlatno-bijela/crno-plava haljina i roze/sive Vans patike.

Žena je izazvala ozbiljnu zabunu kada je pokazala svoju novu kapu koja mijenja boje zahvaljujući optičkoj iluziji.

Rekla je: "Danas sam kupila ovu zelenu kapu u prodavnici i donijela je kući, kada sam je izvadila, pomislila sam: 'Zašto je smeđa?'."

"Tada sam shvatila: metamerizam. Zbog toga je rasvjeta toliko važna u dizajnu interijera", dodala je.

Metamerizam je pojava promjene boje na obojenom predmetu zbog različitih spektralnih emisija iz različitih izvora svjetlosti. U osnovi, svaki izvor svjetlosti ima svoju "boju", tako da kada se projektuje na obojenu površinu, utječe na boju te površine.

U ovom slučaju možemo vidjeti da je na rasvjeti u prodavnici kapa bila zelena, ali osvjetljenje u Carmeninoj kući čini da izgleda smeđe.

Čak i u njenom domu kapa je promijenila nekoliko nijansi, od crveno-smeđe u trpezariji do zelene u spavaćoj sobi.

Odlučila je da kapu iznese na svjetlost dana kako bi jednom zauvijek vidjela kakve je boje. Na ovom snimku je pokazala da je kapa, ustvari, smeđa.

Ova dva videa su prikupila ukupno šest miliona pregleda, a komentatori su bili zapanjeni.

"Dakle… zelena je, smeđa, crvena", napisao je jedan zbunjeni korisnik, dok je drugi rekao: "Oduševljen sam".

"Opet kreće polemika da li je haljina zlatno-bijela ili crno-plava", napisala je jedna korisnica TikToka, misleći na debatu o bojama tkanine koja je zahvatila društvene mreže 2017. godine.