Puna života

Baka sedmoro unučadi, koja je emigrirala iz Šri Lanke, postala je najstarija osoba koja je magistrirala na kanadskom univerzitetu York, gdje je svoju strast za mirom i učenjem pretvorila u diplomu političkih nauka.

Varatha Shanmuganathan ima 87 godina, ali njena duša je mlada i živahna kao i uvijek. Kada ne igra Scrabble ili pleše i ne pjeva sa svojim unucima, zauzeta je ispunjavanjem svojih mnogih snova.

- Bilo je zanimljivo. Prvog novembra bila sam obična dama koja je vodila svoj uobičajeni život. Drugog novembra, kada sam diplomirala, sve se promijenilo - kazala je ova divna starica za CNN.

Njena diploma se fokusirala na građanski rat u Šri Lanki i napore za postizanje mira.

- Ovo je oduvijek bio moj san, studirati politiku i steći višu diplomu u tome, i sretna sam što sam to konačno ostvarila - rekla je ona.

To je zapravo Shanmuganathanina druga magistarska diploma, ali iako njeno postignuće u ovoj dobi nekima može izgledati iznenađujuće, njena porodica kaže da je to u skladu sa ženom koju poznaju.

- Veoma smo ponosni na nju. Ali zapravo nismo iznenađeni. Uvijek je govorila o tome kako godine nisu prepreka u životu, baš kao što rasa i spol ne bi trebali biti - rekla je Priya Merritt, njena ćerka, za CTV News.

Rođenu na Šri Lanki, Shanmuganathanovu ljubav prema učenju podsticali su njeni roditelji.

- Bila sam jedina kćerka i bila su tri brata. I ja sam tretirana na isti način. Znali su da sam ja neko ko je studiozan i želi da nauči više - ispričala je.

Otišla je sa univerziteta u Indiji, vratila se da predaje u Šri Lanku, gdje je upoznala svog muža, također učitelja. Par je ubrzo otišao da radi u Africi i Engleskoj.

- Živjeli smo u različitim kulturama, različitim zemljama, različitim klimama - rekla je.

I vidjela je posljedice rata u svojoj zemlji i u Etiopiji kada je počeo građanski rat 1970-ih.

Šanmuganatan kaže da su je ta iskustva, zajedno sa učenjima Gandija, Dalaj Lame i Nelsona Mandele, navela da nastavi svoj drugi magistarski stepen u Jorku. Napisala je svoj istraživački rad o građanskom ratu u Šri Lanki i izgledima za mir.

- Sve nas ljudska bića treba tretirati jednako. Ovo je poruka koju želim dati - istakla je.

Kada je saznala da univerzitet nudi besplatnu školarinu starijim građanima, rekla je Shanmuganathan za CNN, odmah je znala da je to konačno njena šansa da ostvari svoj san o studiranju političkih nauka. Započela je studije 2019. godine i nastavila tokom pandemije koronavirusa prije nego što je 2. novembra diplomirala sa 4.000 drugih studenata.

Njen idući plan je da napiše knjigu – dokazujući da su godine zaista samo broj.

Knjiga bi trebala biti o poslijeratnoj Šri Lanki i izgledima za mir. Poručila je da se nada da će njena priča inspirisati druge da pogledaju u sebe kako bi otkrili svoje strasti.

- U životu treba uvijek imati cilj. Saznajte koji san želite slijediti i slijedite ga do kraja. Razmislite o nečemu što vas zanima, ali je i korisno za druge. Nastavite za tim, ostvarite ga, uradite to - poručila je za CTV News.

- Shanmuganathan predstavlja najbolje od onoga što se zalaže Univerzitet York - pristup obrazovanju, posvećenost stvaranju inkluzivnog okruženja za sve i nepokolebljivu odlučnost da se stvori bolja budućnost. Ona će bez sumnje inspirisati druge da nastave sa visokim obrazovanjem i ponašati se kao moćan uzor ženama svih uzrasta - naglasila je predsjednica Univerziteta York Rhonda Lenton u izjavi za CNN.

Faktor/CNN/CTV News