BILLY THE KID

Pištolj kojim je ubijen odmetnik američkog Divljeg zapada Billy the Kid prodan je za više od šest miliona dolara na aukciji u petak u Los Angelesu, što je dvostruko više od procjene prije prodaje.

Aukcijska kuća Bonhams izvijestila je da je Coltov revolver kojim je šerif Pat Garrett 1881. ubio Billyja Kida telefonom kupila osoba koja je htjela ostati anonimna.

U Bonhamsu, koji je pištolj opisao kao “najznačajnije blago rane historije Divljeg zapada”, kažu je da je cijena od 6.03 miliona dolara svjetski rekord za neko vatreno oružje. Očekivalo se da će postići cijenu od dva do tri miliona dolara, prenosi Reuters.

Billy the Kid bio je tražen čovjek u Arizoni i Novom Meksiku, nakon što je ubio osam muškaraca. Nakon višemjesečne potjere, Garrett mu je ušao u trag kod ranča u Fort Sumneru u Novom Meksiku i ubio ga 14. jula 1881. Billy the Kid imao je 21 godinu.

Priča o odmetniku iz 19. stoljeća bilježi se u pop kulturi gotovo 100 godina, uključujući filmove poput Pat Garrett i Billy the Kid i Young Guns.

Pištolj je došao iz kolekcije teksaškog para Jima i Therese Earle, koji su oko 50 godina gomilali vatreno oružje i druge artefakte s Divljeg zapada. Jim Earle umro je 2019.