Agresivno krdo

Mještanima Korzike rečeno je da se maknu sa plaže nakon što su je agresivne krave "zauzele", a jednog čovjeka "poslale" u bolnicu.

Stanovnici otoka Korzike posljednjih su mjeseci u nekoliko navrata bili prisiljeni da se zatvore dok su se krave spuštale na plaže i pravile probleme svakome ko im stane na put.

Kako je izvijestio The Times, francuskog turista u kasnim 50-im godinama napala je jedna od tih krava nakon što je navodno naljutio stado zauzevši mjesto na kojem se obično okupljaju na plaži u Lotuu, na sjevernoj obali Korzike. Bio je to drugi napad u selu ove godine, a muškarcu je u napadu povrijeđen vrat, piše Unilad.

Prošle sedmice su krave "progonile" ljude glavnom ulicom u Sainte-Lucie-de-Tallano, između Propriana i Porto-Vecchia. Prošlog mjeseca, 70-godišnju ženu napala je krava dok je vješala odjeću da se osuši, a prevezena je u bolnicu sa povredom noge.

Populacija krava posljednjih godina rapidno raste, a sada se vjeruje da ih ima 15.000 širom otoka. Dok polovica pripada poljoprivrednicima, ostali se smatraju divljim.

Pristup javnosti određenim plažama bio je zabranjen zbog "opasnosti od nesreća s lutajućim kravama". Lokalni vijećnik je kazao da se turisti ovome smiju, ali da je problem veliki.

- Gospođa je povrijeđena dva centimetra od femoralne arterije. Ako se ovo nastavi, bit će smrtnih slučajeva - rekao je za list Corse-Matin François Acquaviva, gradonačelnik Lozzija.

Prije tri godine, gradonačelnik sela južno od Bastije ubio je kravu nakon što je povrijedila zaposlenika vijeća.

Zvaničnici kažu da je ovo problem koji postaje sve gori.

Faktor/unilad.co.uk