POSVEĆENA RADU

Više od sedam decenija Florens (Florence) Rigni, najstarija medicinska sestra, iz Opće bolnice "MultiCare Tacoma" je brinula o pacijentima i pomagala ljekarima.

Sada je konačno, u 96 godini riješila da zvanično ode u penziju, nakon 75 godina rada. Florens je bila medicinska sestra u operacionoj sali gdje je bila odgovorna za postavljanje operacione sale prema striktnim uputstvima hirurga, kao i za pripremanje pacijenata za operaciju.

Školu za njegu Tacoma u Vašingtonu završila je 1943. godina a karijeru je počela kada je penicilin tek bio uveden u upotrebu. I u svojim devedesetim godina je predano radila, a kolege su se šalile da su morali da trče kako bi uhvatili korak sa njom.

Ovo nije prvi put da je Florens potpisala papire za penzionisanje. Prvi put je to uradila kada je imala 65 godina, ali je izdržala samo šest mjeseci i ponovo se vratila u bolnicu kao honorarni saradnik.

- Ne volim da sjedim, uvijek moram nešto da radim. Takva mi je priroda - kazala je najstarija medicinska sestra.

Njen posljednji radni dan u bolnici je bio 16. jula, ali je zdravstveni sistem "MultiCare" odlučio da uspostavi novčani fond s njenim imenom koji će stipendirati medicinske sestre.

Florens Rigni, majka dvoje djece, kaže da se raduje što će više vremena provoditi s porodicom i prijateljima.