BIZARAN SLUČAJ

Španski zvaničnici bili su šokirani kada se zatvorenik koga su tri ljekara proglasila mrtvim probudio u mrtvačnici, nekoliko sati prije početka njegove odbukcije.

Zatvorenik Gonzalo Montoya Jiménez nije pokazivao znake života kada su ga pronašli u njegovoj ćeliji i prebačen je u mrtvačnicu u vreći za tijelo.

Patolozi su se šokirali kada su iz vreće za tijelo čuli čudne zvuke - hrkanje. Jiméneza, koji je bio u maksimalno čuvanom zatvoru zbog pljačke, prvo su pregledala dvojica dežurnih ljekara, nakon što su ga čuvari pronašli kako sjedi onesvešćen na stolici u ćeliji. Nikakvih znakova nasilja nije bilo.

Pošto nisu osjetili puls, ljekari su ga proglasili mrtvim a sat kasnije i forenzičar koji je ponovo pregledao tijelo.

Gonzalo Montoya Jiménez je spakovan u vreću za tijelo i u frižider, sa oznakama na tijelu gdje treba seći za autopsiju. A onda su forenzičari čuli zvuke iz vreće i kada su je otvorili, zatekli su život Jiménez, prenosi El Espanol.

Jiménez je potom prevačen u drugu bolnicu kako bi se oporavio od misteriozne bolesti, preneo je ScienceAlert.

Dan prije "smrti", Jiménez se žalio da se ne osjeća dobro i, iako ljekari ne znaju šta je izazvalo njegovo stanje, ljekari navode da je njegovo tijelo pokazivalo znake cijanoze - ljubičastih fleka na koži koje se pojavljuju zbog slabe cirkulacije ili nedostatka kiseonika, i rigor mortisa.

Ljekari su španskim medijima rekli da bi uzrok lažne smrti možda mogla da bude katalepsija, kada tijelo upada u stanje nalik transu ili napadu, pacijent gubi svijest i svaki osjećaj i ukoči se.

Nije poznato kako je Jiménez postao kataleptičan iako boluje od epilepsije koju tretira lijekovima. Njegova porodica kaže da mu u zatvoru često nije lako da na vrijeme uzima lek pa je moguće da je to bio razlog napada.

Jiménezu je bilo potrebno 24 časa da se "vrati među žive", povrati svijest i progovori i ljekari kažu da je, čim se stabilizovao, pitao da li može da vidi svoju ženu.