BOSTON

Labudovi su čest prizor na rijeci Charles u Bostonu u Massachusettsu, a jedan labuđi par odlučio je tu, u gradskom parku na spomenutoj rijeci, osnovati porodicu.

- Početkom aprila prvi smo put primijetili da imaju gnijezdo uz stubove kraj lagune. Ubrzo nakon toga vidjeli smo da je ženka labuda počela polagati jaja. Ukupno je sedam jajašaca položeno do početka maja, a prije desetak dana mali labudovi su počeli dolaziti na svijet - rekla je Emma Feeney, koordinatorica marketinga i događaja iz udruge Esplanade, za The Dodo.

Ljubitelji ptica i divljih životinja okupili su se oko gnijezda kako bi gledali kako se izliježe sedmero mladunaca, a o njima su se brinuli njihovi roditelji.

- U posljednjih nekoliko sedmica nekako su postali kao slavne osobe u Bostonu - rekla je Feeney.

Labudovi, koji biraju jednog partnera za cijeli život, dijele roditeljske dužnosti tokom prvih nekoliko sedmica života svojih beba, zajedno ih hrane, štite i griju.

Međutim, prošlog ponedjeljka se dogodila tragedija kada se majka labudica razboljela i uginula.

- Ženka labuda se nije mogla samostalno uspraviti. Dok je kontrola životinja stigla u park, nažalost, ženka labuda je već preminula. Smrt labudice slomila je mnoga srca ovdje u Bostonu, gdje vidimo ljude kako svakodnevno posjećuju gnijezdo labudova i to je postalo dijelom njihove svakodnevice - rekla je Feeney.

Bez svoje supružnice mužjak labuda uskočio je u ulogu samohranog oca, čineći sve što je u njegovoj moći da ispravno odgaja svoje bebe.

- Čini se da im ide dobro. Mogu se vidjeti kako zajedno plivaju, a neki od mladunaca mu budu na leđima. Sjajan je otac i to je vrlo slatko - kazala je Feeney.

Zahvaljujući brižnom ocu, sedam mladunaca ima izvrsne šanse da jednog dana postanu jaki i zdravi labudovi te pronađu vlastite partnere i osnuju svoju porodicu.