Vjerovatno mislite da ne vjerujete u čudovišta i zasigurno ih se ne plašite.

Međutim, mitska čudovišta su veoma važna za naše viđenje svijeta. Kroz vijekove, kad god bi se ljudi susreli sa naučnim ili prirodnim fenomenom koji nisu razumijeli, izmislili bi čudovište koje ga objašnjava, piše Nationalgeographic.com.

Uzmimo za primjer fosil. Prije oko dve hiljade godina, u pustinji Gobi skitski rudari su kopali zlato. Naišli su na skelet čiji su kljun, kandže i široke lopatične kosti provirivali iz pjeska.

Nisu mogli ni da zamisle stvorenje kome su pripadali ovi ostaci, pa su izmislili jedno baš takvo – grifina. Ovaj pola orao-pola lav bio je žestoki čuvar skrivenog zlata


Grifin - Foto: Pinterest.com

Na drugom kraju svijeta, čudovišta su bila objašnjenja i uzrok zemljotresa. Severnoamaerička indijanska plemena pričala su o velikim borbama koje su kidale i tresle zemlju, a za njih je bio odgovoran Ajahos (A’yahos), čudovište koje se transformiše u džinovsku zmiju.

Mjesta koja se pominju u pričama voma precizno prate Seattle rasjed, koji je izuzetno trusno područje u Sjevernoj Americi. Zahvaljujući pričama, naučnici su uspjeli da datiraju geološke događaje i drevne zemljotrese na ovoj teritoriji.


Ayahos - Foto: Forbes.com

U Japanu se zemljotresi pripisuju džinovskom somu po imenu Namazu, koji svakim svojim pokretom zatrese zemlju. Zapravo, i dalje postoji vjerovanje da običan som može da predvidi zemljotres.

Iako je ono dio folklora i tradicije, naučna istraživanja su djelimično poduprla ovo vjerovanje. Danas som krasi logo japanskog sistema za rano upozoravanje na zemljotrese.


Namaz - Foto: Pinterest

Iako nas većina mitoloških stvorenja starih svijetova više ne plaše, i dalje izmišljamo čudovišta kao odgovor na neke savremene probleme. Tokom 2019. godine, na internetu se pojavio hibrid žene i kokoške, Momo, koji je širio strah svojom navodnom sposobnošću da djecu navede na samoubistvo kroz online izazov.


Momo - Foto: Forbes.com

Također, mnoga djeca su odgovorila na "Tide Pot" izazov koji je podrazumijevao jedenje otrovnog deterdženta za veš. Čudovišta koja su nekada vrebala ispod mostova, danas se prikradaju na društvenim mrežama.

Dokle god budemo ispitivali granice poznatog svijeta, proganjaće nas čudovišta koja sami stvaramo.