New York

Herman James, 33-godišnji frizer iz New Yorka, jedna je od rijetkih osoba koja je uspjela razviti svoj posao i podići ga na novi nivo u posljednjih godinu dana otkako svijetom vlada pandemija koronavirusa. Kada su nastupile mjere zatvaranja salona, James nije puno razmišljao što će s vlastitom egzistencijom, uzeo je opremu i otišao u park.

Stavio je natpis "Brijač iz Central Parka - Besplatno šišanje", u nadi da će barem malo razveseliti sugrađane u teškim vremenima, a oni će mu to vratiti sitnim donacijama. Već nakon deset minuta stigla je prva mušterija, a vrlo brzo i druge.

"Otišao sam u park nakon 90 dana lockdowna, ljudima je trebalo šišanje", kazao je James.

Herman kaže kako mu obično ostave 20 do 30 dolara, a toliko otprilike košta šišanje po salonima širom New Yorka. Neki su ostavili i samo jedan dolar, a jedna osoba i 200. Čuvari parka su na početku bili zbunjeni, no dopustili su mu da ostane.

"Niko prije nije napravio ništa slično. Nije bilo prijava ni dozvola. Nisu baš znali šta bi sa mnom", kazao je frizer.

U najstrožem lockdownu imao je 20 do 25 šišanja dnevno, a danas ih je 10 do 15. James i dalje radi na otvorenom iako su se saloni otvorili. On se, kaže, ne planira vratiti gdje je radio.

"Potražnje još ima. Ljudi uživaju u šišanju u prirodi, a i sigurnije je biti na otvorenom u ova pandemijska vremena", kazao je James.