KINA

Ova priča privlači veliku pažnju u Kini, a većina korisnika društvenih mreža hvali ženu za njen dobrodušni doprinos

Brižina majka u kineskoj provinciji Henan potrošila je više od milion juana ili oko 154.000 dolara za izgradnju dva metalna pješačka mosta  do škole svog sina, kako bi bila sigurna da će on i ostala djeca moći bezbjedno prelaziti put.

Razlog više

Žena, identifikovana samo po prezimenu, Meng, nedavno je rekla za televizijsku stanicu Henan da je put do škole njenog sina uvijek bio zakrčen kad su roditelji dovozili ili dolazili po svoju djecu poslije nastave, bez semafora postavljenih u blizini, prelazak puta je bio opasna stvar i za učenike i za nastavnike.

Još jedan razlog zašto je trošila novac iz sopstvenog džepa za izgradnju mosta, bio je taj što se škola nalazila na nižem terenu, a lokve koje su se neprestano stvarale na putu prouzrokovale su da se njen sin uvijek vraća kući mokrih nogu.

- Duboke rupe ispunjene vodom i zbog toga je vrlo teško bilo preći put - rekla je žena.

Oba mosta, od kojih je jedan gotovo završen, a drugi u fazi polaganja temelja, odobrio je lokalni biro za stanovanje i urbano-ruralni razvoj, ali je njihovu izgradnju isključivo finansirao misteriozni dobrotvor.

Doprinos zajednici

Gospođa Meng je rekla da svom sinu nikada nije rekla da je platila nove pješačke prelaze jer ne želi da njeno dijete bude sujetno zbog ostale djece. Nada se samo da će njen postupak pomoći djeci i nastavnom osoblju da budu sigurni i djeci omogućiti obrazovanje.

- Upravo sam učinila ono što sam mogla priuštiti. Poslije smrti ne možete ponijeti novac sa sobom i ne moram da ostavljam previše novca za svoje dijete - rekla je žena.

- Nazvaću most ‘Mostom mudrosti’ jer učenici koji prelaze most mogu biti sve mudriji i mudriji - rekla je meng

Ova priča privlači veliku pažnju u Kini, a većina korisnika društvenih mreža hvali ženu za njen dobrodušni doprinos. Mogla je učiniti toliko stvari da sa tih milion juana koristi samo sebi i svojoj porodici, poput kupovine par stanova ili kuće, ali je odlučila da umjesto toga učini nešto za cijelu zajednicu.