CRVENA PLANETA

Arhitektonski studio ABIBOO, koji ima predstavništva širom svijeta, predstavio je planove prve naseobine na Marsu na kojoj će jedan od pet gradova čija se izgradnja planira na Crvenoj planeti – biti glavni grad Njua Siti, u kome će moći da živi 250.000 ljudi.

Izgradnja je planirana duž stijene u Tempe Mensu na Marsu i gradiće se vertikalno, umjesto horizontalno, u unutrašnjosti litice, kako bi se smanjio efekat atmosferskog pritiska i zračenja koje je za ljude smrtonosno. Grad bi imao sva osnovna obilježja kao i gradovi na Zemlji, uključujući kancelarije, stanove, pa čak i zelene površine. Dizajn prostora zasnovan je na naučnim istraživanjima „Sonet netvorka“ i Društva „Mars“.

Studio ABIBOO je predstavio i izgled unutrašnjosti prostorija, a stijene će omogućiti svakom budućem stanovniku da živi u odvojenim prostorijama, ali i da ima pristup drugim djelovima grada namijenjenim za poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnju energije.

Stanovnici će moći da se bave i stočarstvom jer je cilj ovog projekta da se izgradi samoodrživa civilizacija na površini Marsa koja može da preživi bez stalnog transporta namirnica sa Zemlje.

Ljudi koji bi željeli da se nastane u ovom gradu na Marsu moraće ipak da to prepuste budućim generacijama, jer se predviđa da izgradnja započne tek 2054. godine. Useljenje će se najvjerovatnije dogoditi 2100, što je u skladu sa onim što je i Ilon Mask najavljivao, da se za njegovog života to neće dogoditi.

Čarter-rakete za prevoz će kretati na svakih 26 mjeseci, a svako putovanje će trajati od jednog do tri mjeseca. Cijena karte u jednom pravcu za one koji bi da se presele na Mars iznosiće oko 300.000 dolara, ali ne mora da znači da se do 2100. godine i to neće promijeniti.