PROJEKTI

Za nekoliko godina trebala bi početi gradnja prvog hotela u svemiru, i to sa restoranima, kinima i smještajem za 400 gostiju.

Orbital Assembly Corporation (OAC) i Gateway Foundation imaju velike planove za projekt koji su nazvali Voyager Station, a koji su najavili još 2019. godine. Planiraju započeti gradnju u niskoj orbiti oko zemlje 2025. godine.

Iako su mnogi detalji zasad nejasni, poput troška gradnje, kao i smještaja tamo, OAC ističe kako će im korištenje raketa koje se mogu koristiti ponovo poput Falcona 9 Muskove firme SpaceX pomoći održati troškove relativno niskim.

John Blincow pokrenuo je AOC 2012. godine, a Daily Mail citirao je njegovu izjavu kako će to biti iduća industrijska revolucija. Udruženje Gateway pak na svojim stranicama piše kako će stanica Voyager biti jedan od "bitnih prvih koraka u kolonizaciji svemira i drugih svjetova". Maxim prenosi kako je OAC službeno otvoren za privatne investitore, koji do 1. aprila mogu kupiti udio u firmi za 0.25 dolara po dionici. Više možete pročitati na ovom linku.



Izvor: Space.com