Teorije zavjere na TikTok-u

Val polarne hladnoće paralizovao je saveznu državu Texas u posljednjih sedmicu dana.

Niske temperature i snijeg uzrozokovali su velike probleme gdje su milioni Amerikanaca ostali bez struje.

Veliki snijeg koji je napadao izazvao je veliko čuđenje stanovnika u Houstonu te su se na društvenim mrežama pojavile teorije zavjere.

Brojni korisnici društvenih mreža iznijeli su svoje tvrdnje, a videozapisi na Facebooku, TikToku i Twitteru prikazuju stanovnike Teksasa kako pokušavaju otopiti snijeg upaljačima i ispituju zašto je izgorio i navodno ostao netaknut.
U videu ispod muškarac je stavio posudu punu snijega u pećnicu prije nego što utvrdio da se nijedna od njih nije otopila na vrućini.

Nakon što je prethodno optuživan za nestanke struje, predsjednik Joe Biden ponovo je došao u epicentar teorija zavjera jer na jednom od videozapisa  optužen da je kriv za "neuništivi" snijeg.

Pored njega, glavni "krivac" je i Bill Gates.

U jednoj od objava na Facebooku, veliki teoretičar zavjere Scott L. Biddle okrivio je Bidena da je kriv za snježnu oluju te da se radi o klasičnom napadu na Texas.

Nepotrebno je reći da je objavu Facebook označio kao lažnu.

Iako su videozapisi odbijanja topljenja snijega pokrenuli neka pitanja, ona se mogu objasniti postupkom nazvanim "sublimacija", prema Mikeu Stoneu, meteorologu WTVR News.

Dr. Tandy Grubbs, profesorica i predsjedateljica Odsjeka za hemiju i biohemiju sa Univerziteta Stetson, dodatno je objasnila videozapise, napominjući kako "demonstrator nije držao upaljač ispod snježne grude dovoljno dugo da otopi dovoljno snijega kako bi potencijalno vidio stvaranje vode (i kapanje)".