Rješava ih u nekoliko minuta

Renomirani britanski proizvođač predstavio je novi stroj koji u rekordnom roku sanira rupe na cesti.

JCB Pothole Pro je nova radna mašina koja  samostalno sanira rupe u asfaltu. Dakle, jedan je stroj dovoljan da u potpunosti odradi popravak rupe na cesti, ali i asfalta oko šahtova.

Prema proizvođaču, za popravak jedne rupe ovoj mašini potrebno je tek osam minuta, a sve zahvaljujući 3 u 1 konfiguraciji. Naime, ovaj stroj reže, kopa i čisti asfalt pa samostalno priprema rupe za asfaltiranje.

U jednoj smjeni stroj može pripremiti površinu od oko 250 kvadratnih metara. Ima još jedan plus, a to je da vozi do brzine od 40 kilometara na sat pa ne treba drugo vozilo da ga postavi na mjesto rada.

U inicijalnom testiranju JCB je s ovim strojem obradio 51 rupu za 20 dana, dok su tradicionalno koncipiranom timu za isti posao trebala oko 63 dana.
 
Posljednje procjene govore kako je samo u Velikoj Britaniji potrebno sanirati veoma mnogo rupa na cestama, a što bi u konačnici trebalo stajati državu oko 11 milijardi funti.

Samo u Engleskoj i Walesu ih je u jednoj godini prijavljeno oko 1,5 miliona. Ne sumnjamo da bi ovakvi strojevi imali posla i na ovdašnjim saobraćajnicama.