Maleni otok Poveglia izuzetno burne i jezive historije smješten između Venecije i Lida u Venecijanskoj laguni već desetljećima privlači pažnju lovaca na duhove i slične paranormalne pojave.

Poveglia je nekada bila dom više od 160.000 zaraženih ljudi, koji su ostavljeni i osuđeni na čekanje smrti na izoliranom otoku. Toliko je dugo služio kao karantin da postoje brojne glasine da više od 50 posto tla samog otoka čine ljudski ostaci, te glasine su dokazane.

Naime, arheolozi su tamo otkrili masovnu grobnicu kolosalnih proporcija na obližnjim otocima Lazzareto Vecchio i Lazaretto Nuovo. U njoj su pronađeni ostaci ljudskih žrtava zaraženih kugom.

Ljekara progonili duhovi


Tokom epidemije kuge na otok su dovodili oboljele, a tamo su bili i ljekari koji su na glavi imali maske nalik pticama punjene biljkama za koje su vjerovali da štite od bolesti.

Bilo je nekoliko slučajeva kuge na dva broda 1793., pa je od tada otok pretvoren u karantin za oboljele od kuge, odnosno u privremenu izolacijsku stanicu za bolesne. Ta je uloga postala stalna 1805. s proglasom Napoleona Bonapartea, a bolnica je zatvorena 1814.

Otok je kao karantin ponovo u funkciji u 20 vijeku, no 1922. postojeće su zgrade pretvorene u azil za mentalno bolesne i one kojima je potrebna dugoročna njega. Postoje brojne glasine kako su se tamo obavljali pokusi lobotomijom na pacijentima.

Ljekara koji ih je obavljao kasnije su navodno progonili duhovi pacijenata čije je živote uništio, a postoje zapisi o tome kako je počinio samoubistvo bacivši se s bolničkog tornja.

Psihijatrijski odjel sa jezivim zvonikom postao je dom izgubljenih duša koje su lutale hodnicima, tako su pričali oni koji su boravili tamo. Pacijenti su pričali da čuju glasove i vriskove od kojih noću nisu mogli spavati. Neki tvrde da je otok prepun nemirnih duhova koji su ga zaposjeli i progone svakoga ko se živ pojavi na njemu. Ne radi se samo o dušama preminulih tijekom pandemije, već i onih nad kojima su zloglasni liječnici izvodili strašne eksperimente.

U emisijama koje se bave paranormalnim pojavama


Bolnica je napokon zatvorena 1968, a otok potpuno napušten. Otok je nekoliko puta bio istraživan u emisijama koje se bave paranormalnim pojavama.


Ukleti otok


Poveglia danas privlači avanturiste iz cijelog svijeta željne posjeta ovom "Otoku mrtvih", iako je talijanska vlada to zabranila. Neki uspiju doći do otoka, no rijetki se požele opet vratiti. Atmosfera na njemu je vrlo neugodna i, neki kažu, zastrašujuća.
Izvor: Faktor