INDIJA

Iako se radi o pilot projektu, u indijskom gradu Mumbaiju postavljen je semafor koji će vozači iz veće daljine uočiti, a radi se o LED svjetlima smještenima na samom saobraćajnom stupu koji svijetli u istoj boji kao i svjetlo na samom semaforu.

Poboljšavanjem vidljivosti semafora i povećavanjem svjetleće površine u raskrižju i na raskrsnici, uz funkcionalnu prednost do izražaja dolazi i dizajn koja se po potrebi može sinkronizirati sa sistemom saobraćajne signalizacije.

Za sada je postavljen jedan takav semafor na raskrsnici u Worli Sea Face u Mumbaiju koji će pomoći i motociklistima da ranije uoče svjetlo u lošijim svjetlosnim uslovima, a BMC (Brihanmumbai Municipal Corporation) planira i druge saobraćajne raskrsnice u gradu s više od 12 miliona stanovnika (gotovo 20 miliona s predgrađima) opremiti s istim stubovima, prenosi HAK revija.

Jedan od sljedećih koraka je i ekološki – postavljanjem solarnih panela ovo će postati samostalno održiv projekt. U Indiji se na saobraćajnicama kreće nešto manje od 3 posto svih vozila u svijetu, ali Indija istovremeno učestvuje s čak 12 posto smrtnih saobraćajnih slučajeva u svijetu (Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je u 2018. godini u Indiji bilo gotovo 300.000 smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama.