ČUDO U JAPANU

Ribarski brod koji se nasukao na japanskoj obali zapravo je plovilo koje je nestalo nakon cunamija koji se dogodio prije gotovo deset godina .

Malena brodica pronađena je na otoku Hachijo početkom mjeseca, devet godina i devet mjeseci nakon što ga je progutao okean na obali Kesennume, grada udaljenog od Hashija 650 kilometara prema sjeveru.

Razorni potres jačine 9,0 po Richteru koji je uzrokovao cunami u martu 2011. godine ubio je gotovo 18.000 ljudi u Japanu i uništio veliki dio obalnog pojasa.

Lokalna ribarska udruga potvrdila je da je čamac dužine 5,5 metara doista plovilo koje je pripadalo ribarskoj floti Kesenumme nakon što su provjerili registracijsku oznaku.

U unutrašnjosti brodice pronađena je velika količina koralja što je potaknulo nagađanja gdje je sve bio prije nego što je završio na Hachijou, udaljenom 300 kilometara južno od Tokija.

Lokalni stručnjak izjavio je da je brod mogao biti odbačen preko Tihog okeana do područja blizu američke obale, nakon čega je završio na području jugoistočne Azije na valovima sjeverno ekvatorijalnom strujom, koja teče od istoka prema za padu. Sjeverna struja Kuroshio zatim je brodicu mogla vratiti doma u Japan, dodao je. Mnogi ostaci uništeni u katastrofi napravili su dugačko putovanje preko Tihog okeana nakon tsunamija, čiji su visina i snaga pridonijeli topljenju jezgre reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi.

U aprilu 2012. godine. nešto više od godinu dana nakon katastrofe, par koji je živio na otoku Middleton u Aljaskom zaljevu pronašao je nogometnu loptu koja je prema oznakama pripadala školi u Iwateu, jednoj od tri prefekture koja su bile najteže pogođene tsunamijem.

U maju iste godine motocikl Harley-Davidson izgubljen u tsunamiju pojavio se na kanadskom otoku. Prohrđali motocikl pronađen je u velikom bijelom kontejneru, a vlasnik, Ikuo Yokohama ga je identificirao pomoću registarske oznake.

Autor: jutarnji.hr