Uz Google Maps možete na tabletu, mobitelu ili kompjuteru prilično tačno i precizno stići na odredište na koje ste krenuli, ma gdje bili u svijetu.

Ipak, postoje neke lokacije i mjesta koje ni Google Maps ne smije prikazati, a za to postoje različiti razlozi.

Pojedine zemlje su imale eksplicitne zahtjeve za Google Maps kako bi se određne lokacije u na njihovom tlu "retuširale". Uglavnom je riječ o vojnim objektima i nuklearnim elektranama.

Neka mjesta su iz neobjašnjivih razloga takođe "nepristupačna" na Google Mapsu.

Travelbook.de izdvojio je deset lokacija koje ne možete pronaći kristeći popularnu Googleovu aplikaciju.

Prva na listi "tajnih" lokacija je CEA Marcoule u Francuskoj, mjesto koje se nalazi 30ak kilometara sjeverno od Avignona, koja predstavanja ogranak Ureda za atomsku i alternativnu energiju.

I jedan veći dio Farski Ostrva je "siva zona" na Google Mapsu, gdje je ispikseliziran, a pravi razlog za ovakav potez za sada je Googleova tajna.

Svakako tu je i misterizona "Area 51" mjesto koje se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama (Nevada), a za koje su vezane brojne priče o vanzemaljcima i neidentifikovanim letećim objektima.

Vojni aerodrom Samjiyon u Sjevernoj Koreji još je jedna lokacija kojoj korisnici Google Mapsa ne mogu u pristupiti jer je korišten sivi filter zbog kojeg je snimak nešto mutniji.

Izrael se vidi na Google Mapsu, no slika nije jasna i dosta je ispikselzirana.

Još jedna zabranjena lokacija nalazi se na tlu Francuske u blizini mjesta Rosnay. Riječ je o odašiljaču dugih valova kojim upravlja francuska mornarica. Očigledno ga ne biste trebali prepoznati. U svakom slučaju, ovo je mjesto na Google mapama prikazano samo vrlo zamućeno i teško je prepoznatljivo. Dugovalni odašiljači često se koriste za slanje naredbi podmornicama.

Ovdje Google Maps izgleda gotovo poput impresionističkog remek-djela - jer je škotsko ostrvo zamagljeno. To je možda zato što su hemijske bombe testirane na ostrvu Gruinard tokom Drugog svjetskog rata. Britansku vojsku stoga vjerovatno zanima činjenica da ne mogu svi odmah vidjeti kako danas izgleda ostrvo.

Područje španskog grada Cartagene, tačnije u lokalnom okrugu Los Dolores, u potpunosti je učinjeno neprepoznatljivim. Prema izvještaju Business Insidera, o području zvanom Helipuerto de Cartagena ne zna se mnogo. Tajanstveno! Ako pogledate mjesto s Google Street Viewom, vidite samo prazna polja iza jedne ograde.

Otoka San Blas ima dovoljno za svaki dan u godini, 365 otoka pripada arhipelagu, ali većina njih je samo zamagljena na Googleovim mapama. U sredini arhipelaga možete vidjeti crnu traku, sve je s lijeve strane oštro, sve s desne strane je jako pikselizirano. Zbog jasnih rubova i očiglednih razlika u kvaliteti, to bi također mogla biti satelitska greška.

Google Maps prikazuje nuklearni pogon Marcoule na jugu Francuske u vrlo lošoj rezoluciji i stoga teško prepoznatljiv. Nuklearna elektrana je ukinuta od 1984. godine, a elektrana se i dalje koristi za preradu goriva i istraživanja.

Izvor: Travelbook.de