ZABRANJENO ZA PUTNIKE

Zach Griff, samoprozvani "putnik s punim radnim vremenom" i analitičar putovanja u The Points Guyu, nedavno je na svom Instagramu podijelio zanimljive snimke otkrivajući kako izgleda prostor za odmor posade tokom dugih letova.

- Zovem se Zach Griff, živim u New Yorku i analitičar sam putovanja za The Points Guy. The Points Guy je web stranica osmišljena kako bi korisnicima pomogla da maksimiziraju svoje iskustvo putovanja. U svom poslu stalno putujem po svijetu, provjeravam nove avione, aerodrome, hotele i još mnogo toga. Uvijek izvještavam o svojim pustolovinama i svemu što se događa u turističkoj industriji. Objavljujem članke na thepointsguy.com i na svojoj Instagram stranici @_zachgriff. Prošle sam godine bio u više od 55 zemalja i prešao više od 320.000 km na preko 100 letova - rekao je Zach za Bored Pandu.

Nedavno je objavio i kako izgleda prostor za odmor posade u avionu.

- Ovo područje zabranjeno je za putnike. Ovdje posada aviona spava tokom dugih međunarodnih letova. U ovom 787 Dreamlineru nalazi se iznad prostora s putnicima - napisao je u opisu videa.

Na dugim međunarodnim letovima piloti i posada moraju se odmoriti, fizički ne mogu raditi deset i više sati bez pauze. Zbog toga većina većih međunarodnih aviona, poput Airbusa A380 i Boeinga 787 Dreamliner, ima prostore koji su namijenjeni za odmor posade. American Airlines upravo je u svoju flotu uveo potpuno novi Boeing 787-8 Dreamliner.
 
Vrata koja vode u prostor za odmor posade smještena su skroz straga pokraj velike kuhinje.

- Neki bi mogli pomisliti da ta vrata vode do ormara ili WC-a. Umjesto toga, otvorite vrata i naći ćete niz stepenica koje vode do mjesta za odmor posade. Treba biti oprezan, ako se prebrzo penjete udarit ćete glavom, sve je jako skučeno. Na spratu ima šest kreveta, koji su raspoređeni po cijeloj prostoriji. Taj prostor potpuno je zabranjen putnicima i samo ga određena posada može koristiti tokom leta. Također je zanimljivo da se nalazi na jednoj razini iznad putnika, tako da zapravo niko ne zna za to. Raznolikost predmeta u prostoriji za odmor posade je fascinantna. Postoje detektori dima, aparati za gašenje požara, baterijske svjetiljke i prijenosni spremnici za kisik za upotrebu u nuždi. Tu su i predmeti kao što su utičnice, malo ogledalo, kuke za kaput i interni telefon. Treba napomenuti da je tamo stvarno jako skučeno. Vrlo je malo mjesta za kretanje i zamalo sam udario glavom više puta! Ali dobra vijest je da su kreveti zapravo prilično udobni - opisao je.

Jeste li znali da u Boeingu 787 Dreamliner postoje zapravo dvije tajne sobe za posadu? Jedna je odmah iza kokpita i puno veća skroz na stražnjem dijelu aviona. Obje su skrivene od pogleda i potrebna je lozinka za ulazak. Obje su smještene na spratu, iznad glavne putničke razine. Ona na prednjem dijelu aviona je puno manja. Sadrži samo sjedalo i dva kreveta, koji su obično rezervirani za pilote. Ona sa stražnje strane aviona puno je veća, a ta ima šest kreveta za osoblje.

Izvor: Bored panda/24.sata.hr