SPEKTAKULARNI PRIZORI

Bailong je najviši vanjski lift čije se ime prevodi kao ‘stotinu zmajeva’, a izgrađen je na strmoj litici u Wulingyuaneu, dijelu spektakularnog nacionalnog parka Zhangjiajie u Kini.

Visok je vrtoglavih 326 metra, a s obzirom na to da je napravljen od metala i stakla, oni koji su dovoljno hrabri da se njime dignu u visine, mogu uživati u nezaboravnom pogledu.

Izgradnja je počela 1999. godine, a za posjetioce je otvoren tri godine kasnije. Nakon renovacije se i ubrzao na minutu i 32 sekunde. Penjački je rekord po metalnim šipkama do vrha nešto više od sat vremena – a oborio ga je francuski ‘Spiderman’ Jean-Michel Casanova 2013. godine.

U kabinu stane 50 putnika teških do 4.900 kilograma, što je zadivljujuća brojka za takav tip prijevoza.

Čim se najavila izgradnja, nastale su brojne kontroverze oko toga je li mu mjesto u nacionalnom parku koji je zaštitio UNESCO. Zaštitari okoliša su se pobunili i krenule su prepirke o tome hoće li takva atrakcija doprinijeti povećanju broja turista u ionako nagužvanom parku.

Oni koji su podržali izgradnju lifta, usprotivili su se argumentirajući kako će se tako uveliko smanjiti šteta koja nastaje na planinskim putevima zbog prevelikog broja posjetilaca. Naveli su i da će staklena atrakcija smanjiti vrijeme koje turisti provedu u parku, samim time i štetu koju rade po okoliš, broj hotela i restorana.
 
Nacionalni park poznat je i po nevjerojatnoj cesti sa 99 zavoja. Iako je duga tek oko 11 kilometara, izgrađena je u izazovnom i neravnom području. Penje se na visinu od 1.100 metara, a ima čak 99 zavoja. Ubrajaju je, stoga, na popis jedne od najopasnijih cesta na svijetu.