Blackpink

Popularni K-pop djevojački bend izazvao je veliku buru u Kini nakon što su njezine članice optužene za loše postupanje s jednom pandom, piše BBC.

Zvijezde iz grupe Blackpink snimljene su ranije ovog mjeseca kako maze tromjesečno mladunče pande Fu Bao u južnokorejskom zoološkom vrtu.

Iako se čini da u isječku nema ništa sporno, scene su izazvale bijes Kineza koji su vrlo osjetljivi na pande, pogotovo one u inostranstvu.

Kako je bijes rastao, izdavačka kuća benda objavila je da je video uklonjen s interneta.

Panda je amblematska životinja i predmet nacionalnog ponosa u Kini, jedinoj zemlji u kojoj te životinje žive u divljini. Kina posuđuje pande zemljama širom svijeta zbog jačanja diplomatskih veza.

Tu na scenu stupa Fu Bao. Rođen je u julu kao plod ljubavi dvije divovske pande koje su u Južnu Koreju stigle iz provincije Sečuan 2016. godine u sklopu kineske 'diplomacije pandi'.

Prošle sedmice Fu Bao, što znači 'sretno blago', prvi je put predstavljen javnosti koja ga veoma voli.

No, kineske grupe za zaštitu divljih životinja kažu da postoje stroga pravila i propisi oko postupanja s pandama koje je Svjetski fond za prirodu (WWF) klasificirao kao ugroženu vrstu. Kažu da s njima u kontaktu smiju biti samo obučeni profesionalci.

Dakle, kad su cure iz grupe Blackpinka početkom ovog mjeseca na YouTubeu objavile svoj video s pandom, četveročlani bend dospio je na naslovnice u Kini iz svih pogrešnih razloga.

Kineski mediji i internetski komentatori optužili su članice Blackpinka da pandu izlažu riziku da se povrijedi ili razboli.

Časopis China Daily napisao je da postoji 'rizik od prijenosa zoonotskih infekcija jer neke od članica posjeduju pse i mačke'.